Privacyverklaring

Veel bedrijfsleiders vrezen dat thuiswerk productiviteit vermindert

17 december 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Inmiddels zou bijna 45 % van de werknemers thuiswerken. Minder dan tien procent van de werkgevers ziet dat als positief voor de productiviteit. Een kleine minderheid ziet géén invloed, maar bijna de helft vreest voor gemiddeld minder productiviteit.

Een en ander blijkt uit de recentste enquête van de nieuwe Economic Risk Management Group-enquête (ERMG) bij de Belgische ondernemingen. De algemene economische vooruitzichten voor 2021 zijn iets minder somber geworden qua verwachte omzet, investeringsplannen, werkgelegenheid en het faillissementsrisico, ook al blijft de economische impact van de coronacrisis in 2021 nog steeds zwaar.

De 16de enquête van vorige week, gehouden door federaties van ondernemingen en zelfstandigen (BECI, UCM, UNIZO, UWE en VOKA), vroege bedrijfsleiders ook naar telewerken. Doordat voltijds telewerk nog steeds de algemene regel is, werkt

  • 30 % van de werknemers volledig van thuis (een aandeel dat stabiel bleef);
  • 13 % van de werknemers deeltijds van thuis (iets meer dan de 9 % in november).

De ERMG-enquête van december vroeg bedrijfsleiders welk effect ze zien van het huidige telewerk op de productiviteit van hun werknemers.

  • 46 % van de respondenten ziet momenteel geen invloed op die productiviteit;
  • 10 % van de respondenten rapporteert een sterk negatieve impact;
  • 36 % van hen ziet een licht negatieve invloed.
  • Minder dan 10 % van de bedrijfsleider denkt dat het huidige gebruik van telewerk een positieve invloed heeft op de productiviteit van zijn werknemers.

Tijdelijke werkloosheid

Het beroep op tijdelijke werkloosheid is verminderd, volgens de enquête van december. Terwijl de ondervraagde ondernemingen in november meedeelden dat 11 % van de werknemers in de private sector tijdelijk werkloos was, bedroeg dat percentage 9 % in december. Die daling is hoofdzakelijk te zien in de niet‑voedingswinkels, de voornaamste bedrijfstak die een positieve impact ondervond van de versoepeling van de maatregelen begin december.

Doordat de ERMG-enquêtes niet altijd dezelfde bedrijven bevragen, of in dezelfde verhouding qua types en sectoren, moet vergelijking in de tijd van de resultaten omzichtig gebeuren.