Vlaamse lokale besturen kunnen fiets aanbieden als loononderdeel

19 april 2021

Met de publicatie in het Belgisch Staatsblad gaf de Vlaamse overheid alle Vlaamse lokale besturen een duidelijk kader voor fietsmobiliteit. Elk gemeentebestuur kan hierover autonoom beslissen. Medewerkers kunnen vakantiedagen, vakantiegeld, eindejaarstoelage of fietsvergoeding inruilen tegen een fiets en fietstoebehoren.

Op vrijdag 12 maart heeft de Vlaamse overheid het besluit goedgekeurd dat fietsmobiliteit mogelijk maakt voor personeel van de gemeenten, autonome gemeente- en provinciebedrijven, OCMW’s, autonome verzorgingsinstellingen en welzijnsverenigingen.

Duidelijke regels

Bart Somers, bevoegd Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Beleid en burgemeester van Mechelen ziet “een dubbele keuzevrijheid: het lokale bestuur beslist autonoom of ze de regels rond fietsmobiliteit uitwerkt in hun rechtspositieregeling. Zowel contractuele als statutaire medewerkers kunnen op het fietsaanbod ingaan, afhankelijk van levensfase of persoonlijke situatie. Wie er niet voor kiest, behoudt zijn voordelen, of kan het jaar nadien een keuze maken.”

Sara Flipkens, verantwoordelijke Flexibele verloning van SD Worx, vindt de spelregels voor lokale besturen nu heel duidelijk. Lokale besturen geven hun medewerkers zo de kans om op vrijwillige basis (een gedeelte van hun) vakantiedagen en/of eindejaarstoelage of fietsvergoeding in te ruilen tegen voordelen die fietsmobiliteit bevorderen: een elektrische fiets voor woon-werkverkeer behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.”

Goed voor de retentie

Dienstenchequebedrijf BalDeMo (Balen, Dessel, Mol en Retie) is enthousiast
BalDeMo, het dienstenchequebedrijf van de gemeenten Balen, Dessel, Mol en Retie, kon al sneller aan de slag en besloot in 2018 te starten met flexibel verlonen. Directeur Marleen Vanlingen is overtuigd dat de extra keuzevrijheid de tevredenheid bij de werknemers en behoud van schaars personeel verhoogt: “Flexibel verlonen is een extra troef om medewerkers te kunnen houden. In een sector die blijft groeien en inzet op lokale tewerkstelling in de regio Balen, Dessel, Mol en Retie, is er grote concurrentie om huishoudhulpen aan te trekken en te behouden. Ook voor mensen die deeltijds werken, willen we de job zo aantrekkelijk mogelijk maken.”

Hélène Mujinga werkt als huishoudhulp 33 uur per week en kon 3 jaar geleden een elektrische lease-fiets kiezen via haar werkgever. Zij gebruikt die dagelijks om naar klanten te gaan. “Het is best een dure fiets en het is moeilijk dat bedrag ineens op tafel te leggen, dus ben ik heel tevreden dat dit via mijn werkgever kan. Ik rijd niet met de auto en nu ook niet meer met de bus.”

Elektronische platform

Zodra de juridische basis goed geregeld is, kunnen besturen starten met de interne communicatie. “Breng alle opties in kaart en overloop wat te doen bij situaties zoals ontslag of langdurige afwezigheden. Via ons elektronisch platform kunnen medewerkers hun individuele keuzes registreren; zo zorgen we ervoor dat de de personeelsdienst ontlast wordt van administratieve formaliteiten”, zo adviseert Sara Flipkens van SD Worx.