Voka verwacht golf van ontslagen zonder snelle heropstart

22 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Dann
Voka verwacht golf van ontslagen zonder snelle heropstart

85 procent van alle bedrijven nam de noodzakelijke maatregelen voor de veiligheid en gezondheid of is die aan het nemen. Ook 85 procent van de bedrijven die nu willen heropstarten, zegt dat de medewerkers er klaar voor zijn. Zonder snelle heropstart, moet een op de vijf bedrijven binnenkort werknemers ontslaan.

Voka concludeert een en ander uit een nieuwe bevraging. Het Vlaams netwerk van ondernemingen roept de leden van de Nationale Veiligheidsraad op om vrijdag naar buiten te komen met een concreet actieplan en een snelle timing voor de heropstart van onze bedrijven.

Duidelijke communicatie

Dit moet gebeuren met duidelijke beslissingen en communicatie. “Het fiasco van vorige week met de onduidelijkheid over de tuincentra en de doe-het-zelf-zaken moet men absoluut vermijden”, vindt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Er is nood aan eenduidige en tijdige communicatie over waar men aan de slag kan en waar niet. Stop met discussies op basis van activiteiten of producten, maar hanteer één regel: werken kan als men de veiligheid en gezondheid van de medewerkers en klanten garandeert.” Dat houdt ook in dat er duidelijkheid moet komen over openbaar vervoer, onderwijs en kinderopvang.

Bedrijven nemen maatregelen

Uit de bevraging van Voka blijkt dat de bedrijven klaar zijn voor de heropstart en de nodige maatregelen genomen hebben. Ze zullen die verder verfijnen op basis van de coronagids en protocollen. 85 procent heeft de noodzakelijke maatregelen genomen voor de veiligheid en gezondheid, of is die aan het nemen. Ook zegt 85 procent van de bedrijven die nu willen heropstarten, dat ze hiervoor een draagvlak vinden bij de medewerkers. Voka vindt het alvast meer dan tijd dat het plan voor de heropstart gelanceerd wordt. Anders dreigt er een sociaal en economisch drama dat nog groter is dan we vandaag verwachten.

Faillissementen en werkloosheid

Bij de bedrijven die nu een beroep doen op tijdelijke werkloosheid, denkt de helft dat men na 3 mei terug gewoon aan de slag kan. Maar de andere helft denkt dat ze nog maanden een beroep zullen moeten doen op tijdelijke werkloosheid. Een op de vijf bedrijven vreest nu al mensen te moeten ontslaan. Een cijfer dat nog kan stijgen omdat er in een kwart van de bedrijven nog absoluut geen duidelijkheid is over de toekomst van het personeel.

Gebrek aan vraag

Voka roept om op de productie zo snel mogelijk weer integraal op gang te brengen zodat enerzijds de binnenlandse consumptie weer op peil kan komen en anderzijds de export van onze bedrijven weer kan opstarten. “De helft van de bedrijven signaleert een gebrek aan vraag; één op de vijf problemen met toeleveranciers. Het is duidelijk dat de economische waardeketen doorbroken is, zowel voor goederen als diensten. De economische ketting moet snel hersteld worden door alle bedrijven en winkels terug te openen in veilige omstandigheden. Anders wordt deze gezondheidscrisis ook een heel zware sociaal-economische crisis met veel faillissementen en werklozen”, aldus Hans Maertens.