Privacyverklaring

Voka wil sneller en makkelijker buitenlands talent aantrekken

11 februari 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
BERT MONS - VOKA - KAMER VAN KOOPHANDEL WEST-VLAANDEREN

Bij zes op de tien West-Vlaamse bedrijven dagen gewoonweg onvoldoende kandidaten op voor vacatures. Kijk voorbij de kerktoren en trek buitenlands talent aan, zo zegt Bert Mons.

Hij zegt een en ander op basis van een nieuwe enquête van Voka bij vijfhonderd ondernemingen. Volgens Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, zegt ruim een derde (35 procent) van de ondernemingen die willen aanwerven, dat het nog lastiger is dan zes maanden geleden. Zes op de tien van de rekruterende bedrijven slaagt er niet meer in voldoende kandidaten aan te trekken.

“Niet onlogisch in een arbeidsmarkt met minder dan één werkzoekende per openstaande vacature. Daarnaast stoot meer dan de helft van de werkgevers (54 procent) op een gebrek aan de juiste kwalificaties bij de kandidaten. In de toekomst zal dit niet verbeteren, dus bedrijven moeten ook investeren in een strategisch opleidingsbeleid om de kwalitatieve mismatch aan te pakken.”

Tekort arbeidskrachten

Naast het tekort aan arbeidskrachten zijn er ook de al hoge loonkosten door de opeenvolgende indexeringen. “De krapte op de arbeidsmarkt is ook nefast voor toekomstige investeringsbeslissingen en dreigt met oplopende lonen onze competitiviteit te ondermijnen”, zegt Bert Mons. “Gemiddeld liggen de loonkosten vandaag al elf procent hoger dan een jaar geleden. Voor de volgende twaalf maanden wordt een verdere loonstijging met zes procent verwacht. Dit is onhoudbaar in onze geglobaliseerde economie.”

Voka West-Vlaanderen berekende dat de situatie op onze arbeidsmarkt alleen nog nijpender zal worden. “Tot 2030 zullen we minstens 70.000 extra arbeidskrachten nodig hebben om onze groei aan te houden en te werken naar de 80 procent werkzaamheidsgraad”, zegt Bert Mons. “Onze ondernemingen moeten levenslang leren en digitalisering omarmen om de productiviteit verder te verhogen.”

Hervormingen nodig

Als we de arbeidsmarkt niet hervormen, dreigen we welvaart te verliezen. “Een nieuwe federale arbeidsdeal is noodzakelijk”, zegt Bert Mons. Hij denkt aan

  • de activering en beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen,
  • de oplijsting en aanpak van talrijke werkloosheids- en inactiviteitsvallen,
  • een federale overheid die een asymmetrisch arbeidsmarkbeleid mogelijk maakt,
  • Vlaanderen dat meer autonomie krijgt om een eigen koers te varen over onder meer de beschikbaarheid van werklozen.

VDAB moet kordater toeleiden

Op Vlaams niveau moet het werkgelegenheidsakkoord van vorige zomer volgens Voka dringend verder uitgevoerd worden. “Werkzoekenden en niet-actieven moeten we aan de slag krijgen”, zegt Mons. “De VDAB moet die arbeidsreserve sneller ontsluiten en mensen via stages, opleidingen, gerichte bemiddeling en actieve matching kordaat en snel toeleiden naar werk.”

Mons vraagt ook meer interregionale mobiliteit en dus samenwerking tussen de verschillende arbeidsbemiddelingsdiensten. “Met het Waalse FOREM is er nog altijd geen samenwerkingsovereenkomst gesloten om de vele Waalse werkzoekenden in contact te brengen met vacatures in West-Vlaanderen.”

Re-integratie

VOKA vraagt ook een snellere re-integratie van zieken. “Nu wordt er selectief ingezet op re-integratie”, zegt Mons. “Zo moet de VDAB wachten tot er een actieve toeleiding komt vanuit het RIZIV (adviserend geneesheer).”

Arbeidsmigratie

Verder is een ruimere arbeidsmigratie noodzakelijk.

  • Laat de verschillende administraties sneller verblijfs- en arbeidsvergunningen uitreiken.
  • Investeer vanuit Vlaanderen in gerichte economische arbeidsmigratie.
  • Richt daarvoor een International House op in West-Vlaanderen.