Privacyverklaring

Voor veruit meeste medewerkers is voltijds kantoorwerk geen optie meer

3 juni 2021
Tekst
Jo Cobbaut

Belgen zijn het thuiswerken nog lang niet moe. 84% wil ook na de crisis twee of zelfs meer dagen telewerken. Dat is 19% meer dan aan het begin van de coronacrisis. Ze missen het kantoor enkel voor het sociaal contact en teamwerk. Bedrijven  kunnen de kantoorruimte sterk reduceren als ze goed coördineren via o.a. planningsapps en goede teamafspraken.

Na 5 weken crisis voerde advieskantoor BDO vorig jaar een eerste grote telewerk-enquête uit bij medewerkers van verschillende organisaties. In 2020 was al duidelijk dat 65% gerust nog minstens twee dagen wou telewerken; een jaar later is dat al 84%. 

Bovendien verkiezen een groter aantal medewerkers drie dagen telewerk (33%) in plaats van één dag (12%). Vorig jaar was die trend nog omgekeerd.

Productiever

De Belg lijkt zijn workflow thuis te hebben gevonden. 65% geeft aan daar productiever te zijn dan op kantoor doordat ze

  • tijd winnen,
  • zich beter kunnen concentreren en
  • woon-werkverkeer vermijden.

Tegelijk kijkt iedereen er naar uit om de collega’s terug te zien voor

  • het informeel contact: 72% van de medewerkers.
  • brainstorms en creatief werk: 56%

Het individuele werk - zoals telefoons, projectwerk en administratie -  doet iedereen liever thuis.

“Van ‘telewerkmoeheid’ is dus geen sprake. Er is wél een moeheid van voltijds telewerken. Het is dus belangrijk dat bedrijven na de crisis een goed evenwicht aanbieden”, zo concludeert Geert Volders, Partner van BDO Strategy & Transformation

30% minder werkposten

BDO berekende dat een bedrijf dat standaard twee dagen telewerk toelaat, gemiddeld 30% minder werkposten op kantoor nodig heeft. Op lange termijn zal er wereldwijd tot 35% minder kantoorruimte nodig zijn. Dus worden coworkingruimtes de norm.

Tegelijk vergen meer telewerk en minder kantoorruimte wel meer planning. Volgens Geert Volders hebben veel bedrijven geen uitgewerkt systeem voor registratie van het aantal beschikbare plaatsen op kantoor. “Dat is toch opvallend, aangezien we nu al weten dat bedrijven geneigd zijn om bedrijfsruimte af te staan en zich te herorganiseren als meetinghubs. Medewerkers zullen doelgericht naar kantoor gaan om er zeker van te zijn dat ze met de ene of andere collega kunnen spreken. Bovendien zal het binnenkort ook een vereiste zijn, als we vanaf 9 juni weer met 20% van het personeel de kantoorruimte mogen bezetten. Dergelijke registratie moet niet moeilijk zijn. Planning apps - zoals Workero, Okku en Spacewell - rezen de afgelopen tijd als paddestoelen uit de grond”, zo bedenkt Geert Volders.

Thuiswerkbeleid

In de telewerk-enquête gaf 43% van de ondervraagde medewerkers aan dat hun bedrijf prioriteit moet geven aan een organisatiecultuur die hybride werken beter ondersteunt. Het advieskantoor raadt bedrijven om tegen september werk te maken van een duidelijk telewerkkader. Tegen dan speelt ‘social distancing’ geen rol meer en zal de overheid niet langer het voltijds telewerken verplichten. “Die verplichting valt binnenkort weg, maar de verwachtingen van de medewerkers blijven. Ze hebben bewezen dat het werkt. Daarom is het belangrijk dat bedrijven hier zelf tijdig spelregels rond vastleggen.”

Geert Volders gelooft in maatwerk en raadt aan leidinggevenden om tijdig met hun medewerkers in gesprek te gaan over behoeften en mogelijkheden. “En dat betekent ook: vertrouwen hebben in medewerkers. Medewerkers hebben de mentale stap naar telewerken als de nieuwe norm al lang gezet. Bedrijven moeten dus niet uitmaken of, maar wel hoe zij die stap mee zetten. Volledig terugkeren naar voltijds kantoorwerken is geen optie meer.”