Privacyverklaring

Vriendschap op de werkvloer bevordert welzijn en productiviteit

24 maart 2025
Tekst
Elien Verheye
Beeld
Marie-Anne Vanderhasselt

Werkdruk en stress – twee begrippen die de mentale gezondheid van medewerkers sterk beïnvloeden. Volgens stresswetenschapper Marie-Anne Vanderhasselt kan vriendschap een oplossing bieden. “Mensen met een sterk sociaal netwerk leven langer, zijn gelukkiger en gaan cognitief minder snel achteruit.” In haar boek ‘Je bent een vriend van mij' legt Marie-Anne onder andere het effect van vriendschap op stress uit.

Vriendschap op de werkvloer

Vriendschap op de werkvloer is niet alleen een kwestie van sociale relaties aangaan. Het draagt actief bij aan een veilige en vertrouwde werkomgeving. “Collega’s kunnen vrienden worden. Het gaat niet om de functietitels, maar om de band die we met elkaar hebben”, legt Marie-Anne uit. Wanneer medewerkers zich gesteund en begrepen voelen door hun collega’s, kunnen ze hun werk met meer enthousiasme en motivatie uitvoeren. Dit bevordert niet alleen de persoonlijke tevredenheid, maar ook het collectieve succes van het team. In een werkomgeving waar vertrouwen heerst, worden medewerkers gestimuleerd om ideeën en innovatieve oplossingen te delen. "Wanneer mensen zich veilig voelen, durven ze vrijuit te denken, wat leidt tot meer creativiteit en hogere productiviteit."

Hoe vriendschap stress verlaagt

“Vrienden kunnen niet alleen luisteren, maar ook een ander perspectief bieden en helpen om de rustmodus terug te vinden na een stressvolle situatie”, zegt ze. Vriendschap biedt daarmee een uitlaatklep voor medewerkers die anders wellicht vast zouden lopen in hun gedachten of zich overbelast zouden voelen. In een omgeving zonder voldoende sociale interactie kunnen medewerkers zich geïsoleerd en gestrest voelen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor zowel hun welzijn als hun prestaties op het werk.

“Een goed gesprek met een collega kan als buffer dienen tegen negatieve gevoelens die voortkomen uit stress of werkdruk”, voegt Marie-Anne toe. Dit helpt medewerkers niet alleen om te ontspannen, maar ook om met nieuwe energie verder te gaan. "Veerkracht betekent reageren wanneer dat nodig is en tot rust komen wanneer de situatie voorbij is”, zegt ze.

Teambuilding en thuiswerken

Bedrijven die actief investeren in teambuilding en sociale activiteiten om medewerkers dichter bij elkaar te brengen, kunnen daar positieve effecten van ervaren. Teambuilding bevordert niet alleen de onderlinge samenwerking, maar draagt ook bij aan het versterken van de teamdynamiek en  werkrelaties. “Een praatje bij de koffieautomaat kan soms meer impact hebben dan twintig e-mails”, zegt Marie-Anne. Het is deze informele interactie die vaak de beste ideeën en inzichten naar boven brengt, wat zorgt voor een effectievere samenwerking en hogere werktevredenheid.

In de huidige tijd, waarin steeds meer medewerkers de mogelijkheid hebben om thuis te werken, is het belang van sociale interactie op de werkvloer nog groter geworden. Thuiswerken kan leiden tot gevoelens van isolatie, vooral als medewerkers niet regelmatig de gelegenheid krijgen om face-to-face met collega’s te praten. Marie-Anne waarschuwt voor de gevolgen van structureel thuiswerken zonder voldoende sociale interactie: “Een gezond evenwicht tussen thuis en op kantoor werken is cruciaal om vertrouwen en samenwerking te behouden.”

Burn-out voorkomen door vriendschap

“Burn-out ontstaat vaak door een combinatie van werkdruk en eenzaamheid”, legt Marie-Anne uit. Wanneer medewerkers zich geaccepteerd en gesteund voelen, kan vriendschap fungeren als een buffer tegen de negatieve effecten van werkdruk en stress. Wanneer mensen zich op hun gemak voelen wanneer ze hun zorgen delen, zonder angst voor oordeel of kritiek, kan dit hun veerkracht versterken.

De vicieuze cirkel van stress en eenzaamheid doorbreken

Tot slot benadrukt Marie-Anne hoe stress en eenzaamheid elkaar kunnen versterken en hoe vriendschap kan helpen deze vicieuze cirkel te doorbreken. “Wie gestrest is, trekt zich vaak terug, wat eenzaamheid in de hand werkt”, legt ze uit. In zo’n situatie kan de steun van vrienden en collega’s het verschil maken. “Door te investeren in sociale interacties en oprechte gesprekken kunnen bedrijven ervoor zorgen dat medewerkers zich gezien en gehoord voelen.”