Privacyverklaring

Vrijwillig verloop piekt in september en oktober

3 september 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Werkgevers doen er goed aan om zeker deze maanden aandacht te hebben voor motivatie en betrokkenheid. Tijdens de eerste twee maanden van het schooljaar (september en oktober) krijgen werkgevers meer dan een op de vijf (20,3%) van alle vrijwillige ontslagen te verwerken. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van Securex.

De hr-dienstverlener analyseerde data van 27.440 werkgevers en 261.450 werknemers in 2017 en 2018 en stelt vast dat vrijwillig verloop door werknemers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur nog altijd eerder uitzonderlijk is in België. In 2017 en in 2018 waren dat telkens minder dan 6% van de werknemers. In iets meer dan 20% van die gevallen gebeurt dat dus in september en oktober.

Bron: Securex

Heidi Verlinden, HR research expert bij Securex: “De resultaten lijken erop te wijzen dat ontevreden werknemers de zomermaanden vaak gebruiken om alles eens op een rijtje te zetten of om hun start als zelfstandige voor te bereiden. Snelle beslissers hakken de knoop in juli door en dienen dan hun ontslag in. Anderen nemen meer tijd om een en ander te overwegen en dienen hun ontslag in september in. Of ze doen het na nog een finaal gesprek met hun toekomstige werkgever in oktober."

Eindejaarspremie speelt enige rol

December is de topmaand voor ontslag met wederzijds akkoord: 11,7% van die ontslagen werd in december overeengekomen. Daarop volgt vaak ineens het einde van het contract, want bij wederzijds akkoord kan men overeenkomen om geen opzeg te presteren. Voor de werknemer is een contracteinde in december financieel gezien interessant, omdat hij dan zijn volledige eindejaarspremie nog kan ontvangen. Maar die eindejaarspremie primeert lang niet altijd. De topmaanden voor vrijwillig ontslag liggen immers elders in het jaar.

Diane Hulsbosch, business unit director HR Consulting bij Securex, concludeert dat leidinggevenden hun acties om team en teamleden te motiveren best niet alleen in december en januari plannen (nieuwjaarsdrink, functionerings- of evaluatiegesprek, teambuilding…). "Die timing is wel goed, want de zoektocht naar werk neemt vaak een half jaar in beslag, maar volstaat zeker niet. Motiveren is sowieso een continu proces dat het hele jaar door vanuit verschillende invalshoeken actie vraagt.”

Tips voor werkgevers

  • Vervang het traditionele jaarlijkse functioneringsgesprek door (of vul aan met) regelmatige feedbackgesprekken doorheen het jaar (‘continue feedback’).
  • Breng de vertrekrisico’s van uw werknemers in kaart en zet een systeem van successieplanning op.
  • Werknemers verlaten de organisatie vaak omwille van de relatie met hun leidinggevende. Zorg voor leidinggevenden die zowel coachend, sturend als inspirerend leiden en begeleiden, afhankelijk van de situatie.
  • Meer en meer werknemers zoeken zinvol werk. Respecteer het ABC van de motivatie: zorg voor een gevoel van Autonomie, een gevoel van verBondenheid met de job, organisatie en collega’s en speel in op de Competentie van medewerkers.
  • Voorzie voldoende mogelijkheden voor interne mobiliteit. Zo kunnen werknemers nieuwe functies opnemen wanneer ze uitgekeken zijn op hun huidige functie.
  • Door onder meer toenemende mobiliteitsproblemen en aanwezige werkdruk is flexibiliteit een sleutelwoord. Flexibiliteit kunt u verhogen door bijvoorbeeld het invoeren van een cafetariaplan dat focust op een flexibele verloning (bv. extra verlofdagen) of het door tijds- en plaatsonafhankelijk werken mogelijk te maken. Dat kan ook het toenemend fileleed lenigen.