Privacyverklaring

Waar blijven de gezondheidscoaches?

22 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Ondanks een project met gezondheidscoaches ter preventie van o.m. burn-out, deden na twee jaar slechts 74 kmo's een beroep op het systeem, zo stelt het ABVV. Het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen wijst erop dat de start wat later kwam, maar dat inmiddels tientallen bedrijven aan de slag zijn.

Eén op de zes werkende Vlamingen loopt risico op of lijdt aan een burn-out. Met dit cijfer voor ogen lanceerde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen  (CD&V) eind 2017 het project Gezond op de werkvloer. Bedoeling is om binnen bedrijven aan preventiebeleid te doen, zodat op langetermijn alsmaar meer ondernemingen een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid hanteren.

De minister begrootte het project op 2,8 miljoen euro tot eind 2019. Met het geld moest een sensibiliseringscampagne op poten gezet worden én de inzet van 42 gezondheidscoaches die op vraag van liefst kleine ondernemingen (-50 werknemers) advies geven op de werkvloer. Het Vlaams ABVV steunt het initiatief, net als de andere vakbonden, en ook werkgeversorganisaties Verso en Voka zetten er mee hun schouders onder.

Amper 74 kmo's

Na twee jaar oogt het resultaat bijzonder mager, zo evalueerde het ABVV in juli. Amper 74 kmo's deden een beroep op een gezondheidscoach, waarvan slechts 24 kleine ondernemingen. In totaal werd volgens de socialistische vakbond tot dusver 258.525 euro van het budget effectief gebruikt, waarvan amper 13.650 euro voor de gezondheidscoaches zelf.

Het ABVV meent dat het project onvoldoende aanslaat en dat "de werkgevers nauwelijks geïnteresseerd zijn in de aanpak van Vandeurzen, ondanks de zeer reële dreiging van burn-out op zo goed als elke werkvloer". De bond stelt daarom voor het resterende budget te heroriënteren van de werkgevers naar de werknemers en niet top-down maar bottom-up te werken. Waar nu de werkgever een bedrijfscoach dient aan te vragen, zijn mogelijk wél de werknemers geïnteresseerd in bijkomende steun.

Al 223 aanvragen

In een reactie wijst de woordvoerder van minister Vandeurzen erop dat de goedkeuring van het project Gezondheidscoaches gebeurde in 2017, maar dat de effectieve start in 2018 plaatsvond na de nodige voorbereidingen en methodiekontwikkeling.

Op één jaar tijd zijn enkele tientallen bedrijven gestart, zegt Nico Krols. Subsidies worden uitgekeerd nadat de prestaties geleverd zijn. Er liggen nog 223 aanvragen klaar voor uitvoering. Na goedkeuring is de werkelijke start in handen van de bedrijven. Vermoedelijk kan het met de bekendmaking van het project bij de bedrijfswereld beter, daarom zal van extra promotie werk worden gemaakt.

De woordvoerder zegt de actieve en constructieve ondersteuning van alle sociale partners te waarderen die mee in de stuurgroep van het project zetelen, waaronder het ABVV.

Daarnaast werd dit project in het Vesoc-actieplan voor werkbaar werk opgenomen, stelt het kabinet Vandeurzen. "Bedoeling is te leren uit de ervaringen van het project en het de komende jaren voort te zetten, zodat ook het resterende bedrag nuttig kan worden aangewend."