Wanneer neemt de Belg vakantie?

9 september 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Wanneer neemt de Belg vakantie?

Een op de zeven Belgen genoot eind juli van een weekje vakantie. Dat blijkt uit cijfers van het Business Intelligence Team van Attentia. Het warme weer en het bouwverlof speelden daarbij een grote rol.

De week van 22 juli tot 28 juli: dat was in 2019 de populairste zomerweek om vakantie aan te vragen. Liefst 13,74% van de Belgische werknemers besloot om die dag niet te gaan werken, maar van het zonnetje te genieten. Ook de weken daarop waren (letterlijk en figuurlijk) hot om vrijaf te nemen, met respectievelijk 13,12% voor de week van 29 juli tot 4 augustus en 12,58% voor de week van 5 tot 11 augustus. De eerste twee weken van juli en de laatste twee weken van augustus waren daarentegen minder in trek.

Verlofdagen

De populairste verlofdagen van 2019 vallen logischerwijs in de populairste verlofweken. Op 14 augustus, de dag voor O.L.V. Hemelvaart, vroegen de meeste Belgen een dagje vrij aan. 12 augustus, 26 juli, 13 augustus en 25 juli vervolledigen de top 5.
Op vrijdag 16 augustus maakten veel Belgen de brug. Sommigen vroegen hiervoor een dag vakantie aan, anderen profiteerden van de collectieve sluitingsdag van hun werkgever. 16 augustus belandde slechts op plek 7 in de lijst van populairste aangevraagde vakantiedagen, omdat veel Belgen voor die dag dus geen verlofaanvraag moesten indienen.

Verlengd weekend

Daarnaast kozen vele Belgen er ook voor om af en toe een halve dag te werken. Volgens de cijfers van Attentia was vrijdag met voorsprong de populairste dag om een halve dag verlof te nemen. Vooral vrouwen genieten graag van een langer weekend, zo blijkt. 13,49% van de verlofaanvragen van vrouwen zijn voor een halve dag, terwijl dit bij mannen slechts 7,97% bedraagt.

Ook de leeftijd speelt een rol: bij de leeftijdsgroep 55- tot 65-jarigen neemt 13,93% graag een halve dag verlof, terwijl dit in de groep 35-45 jarigen om nog geen 9% gaat.