Privacyverklaring

'Wat als ik het niet eens ben met mijn leidinggevende?'

2 mei 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Wat moet er gebeuren als je het niet eens bent met je leidinggevende? Ilse Claes, hr-directeur bij Democo Group, pleit voor een genuanceerde aanpak in vier stappen.

“We hebben met zijn allen geleerd loyaal te zijn en springen dus niet zomaar figuurlijk over het hoofd van onze leidinggevendee, zegt Ilse Claes. “Veel hangt af van de situatie en de betrokkenen in het team. Het lijkt een cliché, maar oudere werknemers hebben vaak meer respect voor de hiërarchische lijnen, terwijl jongeren eerder in discussie durven te gaan en inspraak claimen. Toch raad ik iedereen altijd aan om bij een verschil in zienswijze een open gesprek aan te gaan. Daar moet een leidinggevende nu eenmaal mee omkunnen.”

Tweede en derde stap

Indien het gesprek niets oplevert, pleit Ilse Claes voor het inschakelen van hr, waarbij de medewerker in vertrouwen tips krijgt voor een volgend onderhoud. “We raden de collega aan op een open en constructieve manier te blijven communiceren met de chef. Lukt dat niet, dan stappen we zelf in het bemiddelingsproces. Soms leidt dat – naargelang de situatie – tot de aanstelling van een interne of externe vertrouwenspersoon, maar bij voorkeur gaan we als hr zelf mee rond de tafel zitten met de betrokkene en zijn/haar leidinggevende.”

Claes wijst erop dat leidinggevenden deze stap niet mogen zien alsof over hun hoofd gesprongen wordt. Al nuanceert ze. “Toch hebben sommige leiders het hier moeilijk mee. Maak duidelijke afspraken met hr over wat vertrouwelijk moet blijven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en de zaken niet als een boemerang in je eigen gezicht terugkaatsen.”

Over het hoofd?

Ilse Claes raadt medewerkers aan zich door hr te laten coachen in het omgaan met hun leidinggevende, eenmaal ze in stap twee beland zijn. “Doel is te komen tot een niet-beschuldigend uiten van je bezorgdheid. Daar kan geen enkele leidinggevende iets tegen hebben, ook al weet ik dat niet elke chef daar zo ruim over denkt. Ik raad aan het gemeenschappelijke doel voorop te stellen en tot een oplossing te komen.” Pas in laatste instantie stapt hr mee met de klagende werknemer naar het trapje hoger in de hiërarchie. “We moeten altijd zoeken naar een evenwicht tussen medewerker, organisatie en hiërarchie.”

Goede raad

Met drie verschillende generaties op de werkvloer is de opdracht voor de leidinggevende niet altijd even gemakkelijk, weet ook Ilse Claes. Elke generatie heeft haar eigen visie op inspraak. Daarom wordt leidinggeven vandaag eerder coachen en aansturen in functie van en op maat van de medewerkers. Voor wie het niet eens is met de baas heeft ze nog een goede raad. “Hou voor ogen dat je andermans gedrag niet kunt veranderen, alleen maar dat van jezelf. Bekijk dus wat je zelf anders kunt doen om ervoor te zorgen dat dit een positieve invloed heeft op de samenwerking met jouw chef. Als beiden van goede wil zijn en bereid zijn aan hun gedrag te werken, kan er wel degelijk iets veranderen.”