Week van het Hartritme: blijf niet stilzitten!

14 juni 2019
Tekst
Patrick Verhoest
Week van het Hartritme: blijf niet stilzitten!

Volgende week is het de Week van het Hartritme. Dat is niet toevallig: voor ons hart is de gemiddelde – zittende – werkdag risicovol. Een hele dag stilzitten bevordert niet alleen de kans op kanker, maar vergroot ook het risico op hartritmestoornissen.

Arbeidsarts en medisch directeur bij HR- en Well-being specialist Attentia Edelhart Kempeneers schreef een opiniestuk om werkgevers te stimuleren meer in te zetten op beweging tijdens de werkuren, met concrete praktische tips. Hij wijst erop dat de mens evolutionair geschapen is om veel te bewegen. Wie een hele dag zit of stilstaat, loopt een hoger cardiovasculair risico. Overdag iets meer bewegen kan volgens de arts al een groot verschil maken. Studies wezen uit dat het bewuste risico niet toeneemt bij mensen die dagelijks 60 tot 75 minuten intensief bewegen, zelfs als ze de rest van de dag achter hun computer moeten zitten.

Tips

Kempeneers pleit voor “nudging”. Dat is een motivatietechniek, die vertrekt van kleine duwtjes in de juiste richting. Hij vraagt werkgevers een cultuur van bewegen te installeren en geeft volgende tips:

1/ Maak bewegen op het werk mogelijk

Verlaag de drempel om te bewegen bij uw medewerkers. Maak het bijvoorbeeld normaal dat collega’s zaken al wandelend bespreken. Laat ze de trap nemen in plaats van de lift.

2/ Bied aangepaste bureaus aan

Zorg bijvoorbeeld voor in de hoogte verstelbare bureaus. Zo kunnen de collega’s afwisselend een uur staand en zittend doorbrengen.

3/ Stimuleer actieve pauzes

Laat uw medewerkers een half uur beweging inplannen op de middag. Wat in de agenda staat, heeft meer kans uitgevoerd te worden.

4/ Organiseer actieve groepsactiviteiten

Organiseer bijvoorbeeld yogasessies of fysieke activiteiten na het werk in plaats van op café iets te gaan drinken.

5/ Maak medewerkers bewust van hun gebrek aan beweging

Werk met stappentellers zodat medewerkers beseffen dat ze weinig stappen zetten. Meten maakt bewust.

Gezonde medewerkers presteren beter

Edelhart Kempeneers verwijst naar studies die hebben uitgewezen dat we na beweging productiever zijn. Wie geregeld even de benen strekt, krijgt meer gedaan dan wie blijft zitten. De Week van het Hartritme is de ideale gelegenheid om een gezondere cultuur van beweging te initiëren.