Privacyverklaring

Weinig kmo’s overwegen de vierdagenwerkweek

5 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Julia M Cameron (pexels)

Bijna 8 op de 10 kmo’s overweegt de mogelijkheid niet om een vierdagenwerkweek in te voeren, 1 op de 10 doen dat wél. Acht procent van de kmo-bedrijfsleiders geeft aan dat een voltijdse werkweek op vier dagen plannen – zoals de Arbeidsdeal voorstelt – haalbaar is voor hun organisatie.

Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg bij meer dan 500 kmo’s.

De arbeidsdeal

De Kamer zette afgelopen donderdag het licht op groen voor de arbeidsdeal.  “De vierdagenwerkweek is duidelijk niet in alle kmo’s en voor alle functies haalbaar. Maar in het kader van de bredere Arbeidsdeal kan deze maatregel werknemers én werkgevers, waar deze vierdagenweek wel tot de mogelijkheden behoort, mogelijks meer ademruimte geven om zo makkelijker werknemers aan te trekken die zich hiertoe voelen aangetrokken”, stellen de experten van Acerta.

Hoe haalbaar is de vierdagenwerkweek? 77% vindt van niet, 8% van de kmo’s vindt van wel. 10% overweegt om de voltijdse werkweek van vier dagen effectief in te voeren. 14% van de kmo’s geeft toe nog niet te weten of een ingekorte voltijdse werkweek iets voor hen is.

Annelies Bries, experte arbeidsdeal van Acerta Consult: “De 10% bedrijven die aangeven dit te willen invoeren, zijn die ondernemingen die de acute nood voelen om alternatieven te zoeken om werknemers te motiveren in een krappe arbeidsmarkt. We merken wel dat er nog veel onwetendheid is bij de bedrijven over de maatregel. De meeste bedrijven vrezen dat het de planning van het werk ingewikkelder zal maken en dat de continuïteit in het bedrijf misschien in het gedrang komt. Het legt daarenboven ook een hoge werkdruk op aan de werknemers zelf, want 9,5 uur werken op één dag is niet min en met een stijgende burn-out ratio is dat zeker ook een belangrijk aandachtspunt. Bedrijven die ervoor open staan om de vierdagenweek in te voeren, moeten in de eerste plaats goede afspraken maken met hun werknemers.”