Privacyverklaring

”Werf iemand aan uit een kansengroep”

13 januari 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Dann Cortier

Woensdag werd Rika Coppens verkozen tot Trends Manager van het Jaar. De jury loofde de ceo van House of HR voor de sterke resultaten die ze neerzet. Indruk maakten de 16 overnames in 2022 alleen al, maar ook haar aandacht voor digitalisering en voor kansarme groepen op de arbeidsmarkt.

In haar overwinningsspeech riep Coppens prompt alle ondernemers in de zaal op om als goed voornemen dit jaar iemand aan te werven uit een kansengroep.

Duurzaam leiderschap bekroond

Deze verkiezing is de bekroning van een indrukwekkend jaar, met maar liefst 16 overnames, en het binnenhalen van Bain Capital als nieuwe hoofdaandeelhouder. Als hr-dienstverlener in de belangrijkste Europese markten met een focus op gespecialiseerde profielen, is House of HR daarmee klaar voor verdere groei.

De jury loofde Coppens om haar enorme creativiteit en de digitalisering van het businessmodel van House of HR, en prees haar om haar aandacht voor duurzaamheid, in het bijzonder haar inzet voor de activering van kansarme groepen, o.a. via de ivzw JobRoad, met House of HR en Accent als belangrijkste financiers. Bovenal vond de jury het erg knap dat Coppens erin geslaagd is haar team van ondertussen meer dan 5000 medewerkers rond die doelstellingen te motiveren.

Innovatief intrapreneurship met maatschappelijk belang

Rika noemt zichzelf een ‘missionaris van werk’: “We change lives, zeggen we bij House of HR. Via werk kunnen mensen zich integreren in de maatschappij. Het zorgt voor welvaart maar ook voor welzijn voor het gezin.”

Die missie kan het bedrijf uitdragen dankzij een ijzersterke bedrijfscultuur. De Happy Rebels worden gedreven door een maatschappelijke drive en voelen veel ruimte voor intern ondernemerschap.

“Onze gedecentraliseerde structuur geeft mensen de kans om initiatieven te nemen die dan kunnen uitgroeien tot innovatieve hr-oplossingen. Op die manier lopen we voor op de rest. Het resultaat zijn digitale oplossingen als Nowjobs (een digitaal matchingplatform voor studenten en flexi-jobbers), Gighouse (een platform voor freelancers), en SWOP (alle vacatures met jobcoaching in één app),” zegt een trotse Rika Coppens.

Sterke financiële resultaten

Deze aandacht voor het maatschappelijk belang en een sterke bedrijfscultuur combineert House of HR met mooie financiële cijfers en een rendabiliteit boven het marktgemiddelde. Zo kon het bedrijf een omzet van 2,2 miljard euro voorleggen in 2021 en groeit het, met een organische groei van 8%, al jaren 5 à 6% sterker dan vergelijkbare spelers op de markt. Tot slot ligt de focus steevast op het realiseren van strategische overnames.

2022 was een bijzonder jaar voor HOHR. Het bedrijf deed niet minder dan 16 overnames en het Amerikaans Bain Capital Partners, een van de grootste private investeringsmaatschappijen ter wereld, verwierf in mei 55% van het kapitaal, goed voor de grootste overname door private equity in de Belgische geschiedenis.

Met de financiële participatie van Bain Capital Partners is House of HR helemaal klaar voor verdere expansie, zowel via overnames als via organische groei. House of HR geeft daarbij veel autonomie aan haar dochterbedrijven, waardoor die hun eigen groeiambities kunnen realiseren.

Werkgeluk

Over haar verkiezing zegt Coppens het volgende: “De uitdaging voor alle werkgevers vandaag is maximaal inzetten op het werkgeluk van hun mensen. Dat proberen we ook elke dag zelf opnieuw te doen, binnen de grote familie die House of HR is.”

Rika Coppens sloot een mooie avond af door prompt alle ondernemers in de zaal op te roepen om als goed voornemen dit jaar iemand uit een kansengroep aan te werven. ‘Mensen een job mogen geven is de mooiste job die er is’, aldus Coppens.

Rika Coppens

  • Is sinds 2017 CEO van House of HR
  • Was tussen 2017 en 2020 CEO van Accent Jobs
  • Kwam aan het hoofd van de groep nadat Conny Vandendriessche haar vroeg om House of HR en uitzendpoot Accent Jobs te leiden
  • Zetelt sinds 2016 in de Raad van Bestuur van House of HR
  • Was cfo bij o.m. Zenitel en EFR Group (Breda), waar ze ook CEO werd
  • Trapte haar loopbaan af als audit manager bij PriceWaterhouseCoopers
  • Studeerde handelsingenieur aan de KU Leuven
  • Is niet-uitvoerend bestuurder bij Colruyt Group, La Lorraine Bakery Group en Euronext
  • Werd in 2022 uitgeroepen tot 1 van de 50 meest invloedrijke vrouwen wereldwijd in de hr-sector (SIA)