Privacyverklaring

Werk maken van geluk

3 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Ook in Can We Be Happier?, inmiddels zijn 41ste boek, pleit de Britse professor Richard Layard voor een actieve aanpak van geluk. We zijn ondertussen in staat om welzijn en geluk te meten en we hebben er de instrumenten voor. Maar we moeten eerst af van onze zeer materialistische en competitieve cultuur.

Richard Layard noemt de waarden waarmee we als maatschappij onze jonge mensen doordringen als grootste drempel. "De meest geprezen verwezenlijking is persoonlijk succes, behaald door te concurreren met andere mensen. Maar op maatschappelijk vlak wordt dat een zero-sum, met een verliezer tegenover elke winnaar." Dat is onaangenaam voor de verliezer, maar het bezorgt ook de verliezers veel stress.

Welzijnscode

Hij bepleit actie voor verschillende doelgroepen zoals een welzijnscode voor leerkrachten in het lager onderwijs. En ons bedrijfsleven moet zijn managementstijl aanpassen. Professor Layard die op 15 maart 86 wordt, kwam veel mensen tegen die hun werk best wel aangenaam vinden, maar niet de tijd die ze doorbrengen met hun leidinggevenden. Onze managementcultuur moet mensen meer betrekken bij beslissingen. Layard wil ook af van de bonuscultuur. Ook geforceerde rangschikking van teamleden kost veel welzijn.

Geluk als beleidsobjectief

Voorts moet de staat of de overheid het geluk van mensen als beleidsobjectief vooropstellen. Er is al voldoende materiaal om publieke uitgaven te berekenen in functie van de hoeveelheid geluk die ze genereren. Layard, stichter en directeur van het Centre for Economic Performance aan de London School of Economics, verwerpt de idee dat geluk niet kwantificeerbaar is. Hij meent dat het net zo makkelijk is om te meten hoe gelukkig een kind is op school als hoe goed het scoort voor een bepaald vak.

De grootste hinderpaal is echter ons materialisme. Professor Layard hekelt ons uitgangspunt dat dingen die je kan vastpakken belangrijker zijn dan wat we voelen. "Maar subjectieve ervaringen zijn de zaken die er toe doen in onze levens. Wat we écht willen voor onszelf en voor de onzen is dat ze zich goed voelen in hun levens.” 

Bron: How we can all contribute to societies’ happiness