Privacyverklaring

Werken met kinderen thuis

17 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Thuiswerk was nog niet lang veralgemeend toen al de eerste hulpkreten weerklonken over thuiswerken met kinderen in ons kot. UC Leuven Limburg geeft een aantal tips die uitgaan van één belangrijk principe: structuur.

Een hr-professional uit ons netwerk heeft zeer goede ervaringen met een buurjongen die een paar uur per dag komt als gezelschap voor haar jongste. Een goede klik tussen de buurjongen en de eigen zoon bleek goud waard. Een sympathieke vergoeding voor de scholier (die toch thuis zat) en het probleem voor de thuiswerkende ouder was meteen een stuk kleiner.

Maar dat kan niet altijd en voor iedereen.

Voor de anderen geeft het Expertisecentrum Education & Development van UC Leuven Limburg een aantal tips. Het adviseert om de structuur van school en jouw werkdag zo goed mogelijk na te bootsen. Structuur brengt de nodige rust voor de kinderen en jezelf.

Tips

Baken je werktijd af. Je gaat (wellicht) niet evenveel uren werken als wanneer je werkt zonder kinderen in je huis.

  • Wissel af tussen tijd ‘SAMEN’ en tijd ‘ALLEEN’.
  • Geef je ‘SAMEN’- en ‘ALLEEN’-tijd visueel weer zodat je kind(eren) duidelijk weten wanneer je aan het werkt bent (en er dus even niet voor hen bent en wanneer wel).
  • Tracht, indien haalbaar, de structuur elke dag hetzelfde te houden zodat je kind(eren) wennen aan deze nieuwe situatie (tijdens weekdagen thuis zijn en je ouder(s) die thuis aan het werken zijn voor hun werk).
  • Tijdens de momenten ‘SAMEN’ doe je gemeenschappelijke activiteiten zoals: opstaan, ontbijten, tanden poetsen, eten klaarmaken, fruit snijden, koekje kiezen, gezelschapspel spelen, koken, …

Meer tips: UCLL