“Werkgeluk is een kwestie van energie”

6 september 2022
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Ilse Claes (foto Ilse Claes)

Het juiste profiel aanwerven en dat talent toekennen aan de juiste leidinggevende moet ervoor zorgen dat medewerkers energie uit hun job halen en gelukkig worden.

Ilse Claes werkt als hr-directeur bij Democo Group. Voor haar is de definitie van werkgeluk aan energie gelinkt: “Zolang je meer energie uit je job haalt dan je erin steekt, spreek ik van werkgeluk. Dat is de essentie voor het zich goed voelen op het werk. Je moet in een flow geraken. Voor de éne betekent dat werken met cijfers, voor de andere het aansturen van mensen.”

Aanwerving

Voor Ilse Claes worden de fundamenten van werkgeluk al gelegd bij de aanwerving. Medewerkers moeten passen bij de waarden en de sfeer van een werkgever: “Als mensen voor ons bedrijf willen werken omdat het hen aantrekt, zijn we al goed begonnen. Vroeger zochten we de perfecte kandidaat, die aan alle jobvereisten voldoet. Dat is niet meer van deze tijd. We werven nu aan wie goed bij ons past en zoeken samen met hen naar de beste jobinvulling. We laten je omringen door anderen die sterk zijn in dingen die jij niet graag doet of niet kan. Daarom is bij ons de teamsamenstelling belangrijk. We hebben flexibele teams per werf waar werkgeluk uit voortvloeit. Belangrijk is dat mensen zich veilig voelen in hun team en in hun rol. Ze moeten weten dat ze fouten mogen maken bij het experimenteren in een veilige omgeving.”

Rol van de Leidinggevende

Een cruciale figuur bij dat alles is de leidinggevende, die duidelijk moet maken aan de medewerkers wat van hen verlangd wordt. Door open te communiceren en zich kwetsbaar op te stellen, schept de leidinggevende een sfeer van veiligheid, vertrouwen en bespreekbaarheid. Ilse Claes ziet op dat vlak ook een positieve evolutie in haar wereld van de bouw: “In onze nogal mannelijke wereld is er een wijziging gekomen. Onze – vaak robuuste – werfleiders hebben leren over hun gevoelens getuigen. Daar werd een enorme shift gemaakt.”

(Ilse Claes komt uitgebreid aan het woord in De Ronde Tafel Werkgeluk – in het oktobernummer van HRMagazine)