Privacyverklaring

Wie werkt tijdelijk?

20 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Ongeveer een op de tien werknemers geeft aan tijdelijk te werken. De meest voorkomende vorm is via een overeenkomst van bepaalde duur.

Een en ander blijkt uit een bevraging door Statbel, het Belgische statistiekbureau. In vergelijking met andere Europese landen ligt dit aantal werknemers met tijdelijk werk vrij laag, behalve bij de 15-24-jarigen waar we bij de top behoren.

Tijdelijk werk komt vaker voor bij vrouwen, jongeren, studenten en mensen zonder Belgische nationaliteit. Deze mensen hebben ook vaker een deeltijds contract, werken als arbeider en zijn minder dan een jaar in dienst bij de huidige werkgever.

Weer wat meer tijdelijk werk

De Stabel-analyse toont vervolgens aan dat tijdelijk werk twintig jaar geleden (in 1999) het vaakst voorkwam en vervolgens afnam tot 2010-2011. De laatste jaren won tijdelijk werk weer aan populariteit, maar niet tot op het peil van 1999. Wel zijn er bepaalde groepen waar tijdelijk werk tegenwoordig vaker voorkomt. Het gaat om werknemers die recent tot de arbeidsmarkt zijn toegetreden zoals jongeren, studenten en werknemers die het afgelopen jaar een arbeidsovereenkomst afsloten. Verder komen tijdelijke contracten ook vaker voor bij arbeiders, niet-Europeanen en lager opgeleiden. Van zij die tijdelijk werken, is een groot deel een jaar later nog steeds actief op de arbeidsmarkt. Vaak blijven deze werknemers wel hangen in een tijdelijk statuut.

Tijdelijk werk?

Tijdelijk werk is het hebben van een tijdelijke job, al dan niet met een contract. Het gaat over de tewerkstelling in de hoofdjob. Statbel beperkt de analyse tot de loontrekkenden, dus zonder de zelfstandigen. Het schetst het profiel van werknemers met tijdelijk werk op basis van de Enquête naar de Arbeidskrachten, die uitgevoerd wordt door Statbel.

Bron: STATBEL - Wie heeft tijdelijk werk?