Privacyverklaring

Zo vind je het voordeligste fietsplan voor je medewerkers (en hou je ze gezond én uit de file)

5 oktober 2020
Tekst
Partner Content

Covid is een echte gamechanger. Nog nooit grepen zoveel mensen naar de fiets om naar hun werk te gaan, en ook het bedrijfsfietsplan geniet tegenwoordig van stevige rugwind. “Maar voor elke HR-dienst is een detailvergelijking tussen een bedrijfsaankoop en fietsleasing cruciaal”, zegt Esther Vaernewyck van Vlaanderens grootste fietsketen Fiets! (onderdeel van Colruyt Group).

Dat we allemaal gezonder worden door dagelijks te fietsen, dat is intussen algemeen bekend. Maar ook duurzaamheid en het vermijden van de dagelijkse files zijn voor steeds meer bedrijven valabele argumenten om hun medewerkers te stimuleren om de fiets te nemen voor hun woon-werkverkeer.

Bij Colruyt Group komt intussen al 17% van alle medewerkers met de fiets naar het werk. Dat is mee het resultaat van het aanvullend fietsplan dat dochterbedrijf Fiets! op maat uitwerkte, en waarbij het de bedrijfsaankoop als meest geschikte formule adviseerde. Daarbij houdt Colruyt een deel van de jaarlijkse bonus van de werknemer in om de bedrijfsfiets te financieren, een heel interessante bruto/netto-deal voor de werknemer.
“Vervolgens kiest de werknemer in één van onze winkels uit een uitgebreid assortiment”, legt Esther Vaernewyck van Fiets! uit. “Via het flexbudget kan hij of zij enkele veiligheidsaccessoires toevoegen, zoals een fluohesje en een helm. Voor het beheer en de fietspolicy gebruikt Colruyt onze template, zodat de workload veeleer beperkt blijft.
Elke fiets is drie jaar lang omnium verzekerd, en heeft ook een onderhoudsbudget via een servicepas. Voor dat onderhoud kan het bedrijf terecht in onze eigen werkplaatsen of komen we naar de bedrijfssite met onze Mobiele Servicebus. Met deze all-in-one fietsformule ontzorgen we een onderneming echt maximaal.”

Kiezen voor fietsleasing of voor bedrijfsaankoop?

Wie zijn werknemers een fietsplan wil aanbieden, moet eerst een grondige vergelijking maken om te zien welke formule het interessantst is. Bij fietsleasing factureert het leasebedrijf 36 maanden lang het gebruik van de bedrijfsfiets aan de onderneming, inclusief het onderhoudsbudget, verzekering en pechverhelping. Als het leasingcontract ten einde is kan de bestuurder de fiets overkopen van het leasebedrijf aan een interessante prijs. Is de aankoopoptie hoger dan 15%, dan spreekt men van een operationele lease. Daarbij is de leasemaatschappij juridisch én economisch eigenaar van de fiets. Bij deze formule worden de leasekosten als operationele kosten in de resultatenrekening opgenomen (off balance). Zo verlaagt de belastbare winst, en dus ook het belastingbedrag dat je bedrijf aan de fiscus moet betalen.

100% fiscaal aftrekbaar

Maar beschikt je bedrijf over de nodige liquide middelen, dan is de bedrijfsaankoop wellicht de aangewezen formule. Met een bedrijfsaankoop verwerft de onderneming namelijk activa, en is er een on balance-voordeel. De fietsen moeten lineair afgeschreven worden over een periode van minimaal 3 jaar, en de kosten voor de aankoop van de bedrijfsfiets en de voorzieningen mogen afgetrokken worden voor 100%. Hierdoor dalen de belastingen die verschuldigd zijn aan de fiscus. Ook andere gerelateerde kosten om het gebruik van de fiets aan te moedigen binnen het bedrijf zijn voor 100% fiscaal aftrekbaar: onderhouds- en herstellingskosten, kosten voor de fietsenstalling, kleedruimtes, douches, laadpunten voor e-bikes en de fietsvergoeding (tot 0,24 euro per km).

Conclusie: Leasingformule gemiddeld 40% duurder!

“Maak de optelsom van de 36 leasefacturen en leg die naast de aankoopkost van de fiets, samen met de kosten voor verzekering, pechbijstand en onderhoudsservice, en je ziet dat het prijsverschil behoorlijk groot is”, zegt Esther Vaernewyck. “De leasingformule is gemiddeld 40% duurder dan de bedrijfsaankoop. Dat heeft zowel te maken met de administratieve kosten als met de huurprijs van de leaseformule.” Ook voor werknemers is er financieel een groot verschil. Voor dezelfde fiets en een gelijkaardige service zal een werknemer bij de bedrijfsaankoop minder brutoloon moeten inruilen dan bij de leasing.

Vaernewyck: “Toch bepaalt de situatie binnen je bedrijf uiteindelijk wat de beste keuze is. Daarbij spelen zowel het aantal fietsen, de financiële status van je onderneming als de benadering van het mobiliteitsaspect een rol. Maar wij adviseren elk bedrijf op maat, en houden rekening met die specifieke invalshoeken.”

Vraag hier de volledige Fiets!-whitepaper over bedrijfsfietsen aan.

Of neem hier direct contact met de Fiets! B2B-accountmanagers voor een eerste gesprek over je bedrijfsfietsplan.