Privacyverklaring

Zoeken naar match tussen potentiële werkgever en freelancer

1 maart 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Na haar bachelor Toegepaste Psychologie ging Selima Serbijeva aan de slag als businessconsultant bij Gentis Recruitment. Na drie maand heeft ze er het zeer naar haar zin.

Selima Serbijeva studeerde Toegepaste Psychologie aan de Thomas More Hogeschool. Rekruteren was bij het afstuderen het laatste van haar gedachten. Ze wou de psychologische richting uit. Tot een vriendin haar de rol van businessconsultant leerde kennen bij Gentis Recruitment: “In deze functie zoek ik freelancers voor de bouwmarkt. We zijn expert in het zoeken van hoge profielen die geschikt zijn om te werken voor onze exclusieve klanten. Het gaat om een recent ontstane niche, die almaar populairder wordt. Steeds meer mensen hebben belangstelling om als freelancer te werken. Kandidaten bellen me vaak zelf op om te zien welke mogelijkheden ze hebben.”

Salesgedreven

De experten van rekruteringsbedrijf Gentis Recruitment krijgen de juiste kandidaat op de juiste plaats, binnen Europa en daarbuiten. Selima Serbijeva is een van die experten. Haar hr-functie kreeg de naam businessconsultant omdat de job salesgedreven is. “Ik werk op basis van een motiverend commissieloonsysteem. Voor elke deal die we afsluiten, krijgen we een bonus. Toch werken we persoonlijk. Ik ga naar meetings en bezoek kandidaten face to face. We nemen het selectie- en kwalificatiewerk over van onze klant en kijken of er een match is tussen potentiële werkgever en freelancer. Dan pas sturen we kandidaten naar een mogelijke vacature. Vaak lijkt het op headhunting, omdat negentig procent van de mensen die we aanbrengen al projecten hebben lopen. Daarin onderscheidt de freelancer zich van een loontrekkende. Hij/zij is bezig, maar staat altijd open voor nieuwe – al dan niet toekomstige – projecten. Dergelijke profielen zijn ook altijd meteen inzetbaar wegens hun ervaring. Je moet snel reageren of je loopt hen mis.”

Opstart

De onboarding van Selima Serbijeva verliep naar wens. Die begon met een week opleiding. “Ik kreeg een uitgebreide training alvorens ze me voor de leeuwen gooiden. Het was een praktische opleiding. Ik zag alleen zaken die ik een week later meteen kon toepassen. Het team waar ik terechtkwam, was jong en gedreven, iedereen was jonger dan dertig jaar. Met deze pas afgestudeerden deel ik veel ambitie en enthousiasme. Ik leerde snel de bouwwereld kennen, onder andere dankzij mijn teamleider die me altijd bijstaat. Zo maakte ik snel de nodige progressie.”

Groeiend team

Selima kwam terecht in het Antwerpse team dat achttien collega’s telt. Op de Brusselse hoofdzetel werken nog eens een vijftigtal medewerkers. “De teams groeien nog dagelijk aan”, zegt Selima, die al zicht heeft op haar toekomst. “Er zijn veel mogelijkheden. Je kunt van junior naar senior evolueren, maar ook teamleider en coach behoren tot de groeimogelijkheden. Zelf zie ik een functie als coach wel zitten. Ook het geven van trainingen in een rol binnen Learning & Development spreekt me aan.”