Het gesprek over wat het betekent om mens te zijn, is vaak afwezig in organisaties
Technologie transformeert onze werkwereld in hoog tempo, van wearables tot artificiële intelligentie. Aan de hand van een theatrale talk onderzoekt KU Leuven de kansen en uitdagingen van deze toekomst.
Technologie transformeert onze werkwereld in hoog tempo, van wearables tot artificiële intelligentie die loopbanen beïnvloedt. Aan de hand van een theatrale talk, ontwikkeld door Stichting Nieuwe Helden, onderzoekt KU Leuven de kansen en uitdagingen van deze toekomst. Hoe blijven we menselijk in een wereld die de maakbaarheid van de mens propageert en welzijn digitaliseert?
De theatrale talk die Stichting Nieuwe Helden ontwikkelde, neemt de toekomst van werk en technologie onder de loep. De voorstelling schetst een wereld waarin maakbaarheid van werknemers via algoritmisch management centraal staat. “Het idee voor de talk ontstond tijdens de coronacrisis”, zegt Isil Vos, projectleider bij de Stichting Nieuwe Helden “De drijfveer was inzicht in hoe onze zoektocht naar geluk en controle over ons leven zich vertaalt naar de werkvloer. Dit leidde tot gesprekken met diverse betrokkenen, zoals coaches en hr-managers. Zij gaven inzichten in hoe organisaties proberen om medewerkers meer vitaliteit, zingeving en welzijn te bieden, met het oog op betere bedrijfsprestaties.”
Die gesprekken riepen prangende vragen op over de rol van technologie op de werkplek en de ethische grenzen van die ontwikkelingen. “We wilden niet alleen laten zien wat er gebeurt, maar ook hoe snel technologie ons leven kan binnendringen”, legt ze uit. “Hoe ver willen we daarin gaan? Wie heeft de touwtjes in handen? Wat komt daar allemaal bij kijken? Bedrijven vragen zich dat onvoldoende af.”
Stichting Nieuwe Helden zocht naar de ideale kunstvorm om de dialoog op gang te brengen. Het werd een theatrale talk in de vorm van een TED-achtige presentatie die vijf jaar vooruitblikt. “Dit was een bewuste keuze om urgentie te creëren. Als het over de toekomst gaat, voelt het ver weg”, zegt Isil Vos. “Vijf jaar is voldoende nabij om er echt over na te denken.”
Het verhaal maakt duidelijk hoe technologie geleidelijk aan een grotere rol speelt in ons dagelijks leven. “Dat is in het echte leven niet anders. Denk maar aan badges en wearables die beweging en hartslag monitoren tot AI-systemen die taken toewijzen of cv’s screenen”, zegt Sophie De Winne, professor aan de KU Leuven. Zij bundelde de krachten met Isil Vos voor onderzoek naar algoritmisch management op de werkvloer.
KU Leuven organiseerde de presentatie voor vier bedrijven (Johnson & Johnson, Colruyt, VDAB en Deloitte) en een groep van hr-professionals. Het doel was om na de voorstelling een dialoog op gang te brengen via focusgroepen met leidinggevenden, werknemers en hr-professionals. “Het gesprek over de invloed van technologie op ons welzijn en wat het betekent om mens te zijn, is vaak afwezig in organisaties. De theatrale talk stimuleert dit gesprek”, zegt Isil Vos.
Meer weten over de reacties tijdens de focusgroepen? Je leest het volledige artikel in het januarinummer van HRmagazine. Interesse in een membership, contacteer vrijblijvend Rosanne Beeckman.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.