Privacyverklaring
Ilse Van Belle Ilse Van Belle, director hr & communications bij Fluvius
Tekst
Patrick Verhoest

De ideale vakantie: “Moeilijk om werkbrein af te zetten, maar dat deert me niet”

15 juni 2023
Ik kan mijn werkbrein niet zomaar afzetten, ook niet als ik thuis creatief bezig ben
De definities van de ideale vakantie van vier hr-professionals verschillen niet zoveel van elkaar. Allen proberen ze tijdens actieve vakantiedagen te deconnecteren, maar het werk blijft meestal in het achterhoofd hangen. En daar gaan ze elk op hun manier mee om.

De definities van de ideale vakantie van vier hr-professionals verschillen niet zoveel van elkaar. Allen proberen ze tijdens actieve vakantiedagen te deconnecteren, maar het werk blijft meestal in het achterhoofd hangen. En daar gaan ze elk op hun manier mee om.

Thuis wat rondscharrelen, vrienden en familie ontvangen en lekker koken horen bij de vakantie van Klaartje Huyge, departementshoofd hr van de Stad Gent. Maar als het even kan, maakt ze met haar gezin een actieve reis. Zo trokken ze al Zuid-Afrika rond, waar ze bergen beklommen met de autoped. Met een koor zingen in Swaziland en snorkelen in natuurparken in Bali vullen de ervaringen aan.

“We trekken graag rond met het gezin. In de paasvakantie trekken we een weekje naar de zon, om te bekomen van de winter en om vitamine C op te doen. Dat zijn meestal passieve leesvakanties voor mij. Een goede roman, werkliteratuur of een nog niet volledig gelezen hr-tijdschrift passeren dan de revue. In de herfst of winter trekken we naar hetzelfde hotel in de Ardennen, omdat onze hond daar mee mag. Dat betekent wandelen en lekker eten. De voorbije paasvakantie heb ik gewerkt en geschilderd in ons nieuwe huis. Ook dat was een actieve vakantie. Ik heb ervan genoten om met de handen bezig te zijn. Zo maakte ik ruimte in mijn hoofd.”

Natuur en cultuur

De ideale vakantie van Koen Van Raemdonck omvat natuur, cultuur en culinaire ervaringen. Omdat hij zijn job graag doet, zoekt hij niet naar deconnectie, maar naar synergie tussen werk en leven. Strandvakanties zijn niet voor de vice president human resources van BASF. De bestemmingen van zijn reizen variëren. Hij gaat nooit naar dezelfde plaats terug. Hij wisselt af tussen korte vakanties en langere, waarbij het binnenland, Europa en verre bestemmingen aan de beurt komen: “Ik ga erop uit om de natuur en culturen te ontdekken. Vakanties zijn ideale momenten om in gezinsverband te genieten en tijd te maken voor elkaar zonder de drukte en de afleiding van het dagelijkse leven. Op rustige momenten maak ik tijd om te lezen of voor een gezelschapsspel.”

Licht en warmte

De ideale vakantie van Ilse Van Belle, valt niet in één zin te beschrijven. Deconnectie is geen noodzakelijke voorwaarde, al krijgt ze het werk soms moeilijk uit haar hoofd. Als ons land een tijdje geteisterd wordt door grijs weer, wil Ilse Van Belle, director hr & communications bij Fluvius, het liefst richting zon, licht en warmte trekken. Dat geeft haar energie. Maar als het in België lange tijd zonnig is, dan is vakantie voor haar eropuit trekken naar de zee of in de tuin aan de slag gaan.

“Mijn basisingrediënten zijn zon, warmte en mensen om me heen. Toch heb ik bovenaan op mijn bucketlist bestemmingen als Canada en Zuid-Afrika staan, puur voor de natuur. Eerder vinkte ik al de westkust van Amerika af.”

Roadtrip

Voor Sonia Frey, head of hr and external communication van The Adecco Group Belgium & Luxembourg, is de ideale vakantie een roadtrip. Terwijl ze het land van haar keuze doorkruist en op zoek gaat naar wat niet toeristisch is, checkt ze af en toe haar professionele mails om tot rust te komen. Ze blijft tijdens haar vakantie niet op één plaats. Met het openbaar vervoer, de wagen en alle andere mogelijke vervoersmiddelen bezoekt ze gekende en minder gekende plaatsen. Om de echte flavour van het land te proeven, zoekt ze contact met de lokale bevolking.

“Het kan paradoxaal lijken, maar je moet af en toe uit de toeristische zones gaan. Ik probeer altijd te slapen waar er minder toeristen zijn. Mijn reizen zijn actief, zonder strand, met bezoeken aan musea en historische sites. Het buitenland staat voorop, maar ik reis ook in eigen land. Ik bezocht alle provinciehoofdsteden om mijn zoontje de provincies op een andere manier te leren kennen dan in boeken.”

Deconnectie

Ontspanning is voor Sonia Frey gelinkt aan een actieve vakantie. Bewegen en iets anders doen dan gewoonlijk, leiden tot deconnectie. “Nieuwe zaken ontdekken, boeit me en geeft me rust. Dat geldt ook voor het uurtje professioneel bezig zijn. Dat weerhoudt me ervan om stress te krijgen van alle mails, WhatsApp- en Teamsberichten als ik terug aan het werk ga.” Als Sonia op vakantie gaat, volgt ze voor haar gemoedsrust haar professionele post op. “Ik wil het weten als ik ergens dringend nodig ben, zeker vanuit mijn job als hr-directeur en bestuurder. Ik wil mijn professionele rust garanderen door zeker te zijn dat niets blijft hangen. Het is een persoonlijke keuze die ik aan niemand anders zou vragen”

Afstand nemen

Deconnecteren is voor Koen Van Raemdonck een te zwaar woord. Het refereert te veel naar afstand willen of moeten nemen van het werk. “Dat is voor mij te zwart-wit. Omdat mijn professionele context me uitdaagt en boeit, voel ik die nood niet. Wel vind ik het tijdens een vakantieperiode aangenaam dat niets ‘moet’ en je zelf het tijdstip kiest waarop je je e-mail raadpleegt of professionele lectuur doorneemt. Collega’s of je medewerkers verwachten dan geen prompt antwoord of feedback.” Deconnectie is voor Koen Van Raemdonck de vrijheid om bewust te kiezen wat je wanneer doet, en om meester te zijn van de invulling van je dag. Dat gevoel geeft hem meer dan voldoende rust en energie.

Dichtgeklapte computer

Tijdens vakanties blijft Klaartje Huyge weg van haar werkcomputer. Ze heeft wel een WhatsApp-groepje met collega’s van de directie, waarin ze zaken delen. “Ik ben altijd telefonisch bereikbaar als het dringend is. Ik ga nooit grasduinen in mijn mails op vakantie, tenzij ik vooraf weet dat er een belangrijke boodschap op me af komt, zoals de goedkeuring van een budget.”

Bellen bij hoogdringendheid

Voor Ilse van Belle is volledige deconnectie geen must. Integendeel, een groeiend aantal mails in haar inbox geeft haar stress. Daarom checkt ze – ook tijdens haar vakantie – regelmatig wat binnenkomt aan post. “Ik ben daar selectief in en lees vooral informatie, want dat ontspant me. Wanneer actie verwacht wordt, zet ik de mail apart, tenzij het dringend is. Ik heb niet de behoefte om tijdens drie weken vakantie niet naar mijn mails om te zien. Ik vind het belangrijk dat mijn collega’s kunnen deconnecteren. Ik zal tijdens vakanties of weekends bewust nooit om actie vragen, zolang het niet dringend is. Dan bellen we elkaar, ook al is het vakantie. Dat is een afspraak die we binnen het hr- managementteam gemaakt hebben.”

Werk-levenbalans

Net als op vakantie blijft tijdens de andere weekends de pc van Klaartje Huyge op slot. Dan geniet ze van het gezelschap van gezin en vrienden. “Met drie vaste vriendinnen durf ik dan te dansen, shoppen, op café te gaan of te zingen, een échte uitlaatklep.” Ze kwam er sinds de coronaperiode achter dat altijd bereikbaar en online zijn belastend is. Op tijd de pc dichtklappen en mentaal afkloppen is nodig. “Dat betekent niet dat ik dan niet meer met het werk bezig ben, maar dat ik mijn hoofd afsluit voor de waan van de dag. Dan komt er ruimte om gezond met het werk bezig te zijn. Dan heb ik de beste invallen.”

Synergie

Hetzelfde geldt voor Koen Van Raemdonck, die het liever heeft over synergie tussen werk en leven. Het vinden van die synergie is voor hem een persoonlijk proces. Dat is gebaseerd op wie je bent en hoe je daarover reflecteert. Je leert jezelf ontdekken. Het zit in kleinere dingen die niet complex moeten zijn. “Enkele elementen die voor mezelf werken, zijn een gedegen planning, proactief zijn en elke dag tijd maken voor beweging. Ik wil de dag afsluiten met iets ontspannend: lezen, een gesprek met vrienden, kijken naar Terzake. Dat geeft afleiding en leidt tot voldoende nachtrust. Het synergetische komt vaak op die momenten. Als ik een uurtje wandel, vallen de bouwstenen voor de oplossing van een complexer probleem samen. Die eureka-momenten neem ik mee naar de volgende werkdag.”

Organisator

Ook Ilse Van Belle is een organisator, die vooraf plant. Regelmatig checkt ze in de agenda wat op haar afkomt en hoe ze zich moet voorbereiden. “Die organisatie, ook thuis, helpt me. Mijn balans in evenwicht houden, doe ik vooral in het weekend. Tijdens de week wat langer werken deert me niet, maar in het weekend voorzie ik in vrije tijd, desnoods door tijd in te plannen voor onafgewerkte zaken. Ik doe mijn werk graag, het motiveert en ontspant me. Ik kan mijn werkbrein niet zomaar afzetten, ook niet als ik thuis creatief bezig ben. Als we met vrienden afspreken, gaat het over andere zaken dan het werk. Gelukkig maar.”

Alles loopt dooreen

Voor Sonia Frey primeert wat ze haar blended lifestyle noemt: werk en leven lopen door elkaar. Veel van haar vrienden ontmoette ze bij vroegere werkgevers. Het zijn warme en loyale relaties die ze al lange tijd koestert: “Mijn vrienden bezorgen me een relationeel evenwicht. We zijn er voor elkaar en hebben plezier bij onder andere onze diners. In die harmonieuze relaties en die gezellige bijeenkomsten vind ik mijn evenwicht. Ook lokale uitstappen en tentoonstellingen staan op het programma, maar evengoed stap ik de trein op en ga ik naar een cultuurevent in Parijs. Alles hangt af van het aanbod.”

Workation

Vandaag wordt heel wat geschreven over workation, het tegelijkertijd combineren van werken en vakantie. Voor Ilse Van Belle betekent dat een probleem voor de organisatie: “Net als bij thuiswerk is niet iedere functie daarvoor geschikt. Voor opdrachten waar het wel kan, vind ik dat elke medewerker daarover voor zichzelf moet beslissen. Het vraagt extra flexibliteit en planning. Ik zie mezelf dat wel doen, voormiddag mails en namiddag vakantie, al voel ik dat niet meteen aan als workation. Anderzijds moeten we onze medewerkers beschermen voor situaties die ongezond kunnen zijn. Mensen onderschatten soms dat burn-out en stress er geleidelijk aan insluipen. Bij Fluvius krijgen we de vraag naar workation uitzonderlijk.”

Voorzichtig

Workation is zeker geen ingeburgerd verschijnsel bij The Adecco Group. Sonia Frey ziet het als een van de zaken die op hen afkwam in coronatijden en een evolutie om in de gaten te houden. “Ik kreeg er nog geen vragen over, maar zelf zou ik het niet doen. Op vakantie gaan is voor mij echt op reis gaan en niet deeltijds. Als ik de vraag van medewerkers zou krijgen, zou ik voorzichtig zijn met de impact op het vlak van deconnectie. Al komen er met de nieuwe technologie nog veel zaken op ons af, toch zie ik het recht op deconnectie als belangrijk.”

Ervaring

Koen Van Raemdonck heeft evenmin veel voeling met het workationconcept: “Ik heb er geen uitgesproken mening over, maar de juridische omkadering, zeker in een internationale context, staat niet op punt. De risico’s en gevolgen op arbeidsrechtelijk, fiscaal en parafiscaal vlak vanuit ondernemingsstandpunt moeten we goed in kaart brengen alvorens beleidsmatig te implementeren. Ook de vraag hoe workation als structureel onderdeel van je arbeidsorganisatie bijdraagt aan een betere onderneming - in termen van efficiëntie, effectiviteit, engagement, welbevinden en teamwork - staat voor mij nog open. Ik ben wel benieuwd om van de ervaringen van anderen te leren.”

Inspiratie

Het begrip workation is bij de Stad Gent evenmin ingeburgerd. Het past nog niet in het telewerkbeleid, zegt Klaartje Huyge. “Workation is moeilijk als je in contact wil blijven met onze klant – de Gentenaar. Ik vraag me af wat je hebt aan een lang weekend als je werkt vanop die vakantielocatie. Al kan ik me voorstellen dat creatievelingen net zoiets nodig hebben om tot inspiratie te komen. Voor mezelf zie ik het in elk geval niet haalbaar. Ik wil tussen de mensen werken en vermijden om alles via schermen te regelen. Bovendien wil ik op vakantie met mijn gezin iets samen doen. Ik zie het niet gebeuren dat mijn man en ik op hotel elk aan een kant van de kamer op onze pc werken. Ik zie het nut er nog niet van in, maar er zullen natuurlijk nog nieuwe trends op ons afkomen.”