Privacyverklaring
Mireille Coudron Mireille Coudron, Director human capital Moore Belgium
Tekst
Elin De Vits
Beeld
Mireille Coudron

Het kantelmoment van Mireille Coudron: de energie opnieuw laten stromen

7 oktober 2024
Weggaan was zeker geen makkelijke keuze
Negen jaar lang had Mireille Coudron met hart en ziel het bedrijf Mediagenix mee uitgebouwd. Na een managementwissel was de gevraagde aanpassing groot, voor het hele leadershipteam. Ze voelde zich verantwoordelijk en probeerde twee jaar lang alles om ’de energie terug te laten stromen’. Tot een burn-out de controle overnam.

Mireille Coudron deelt haar kantelmoment bij Mediagenix, over burn-out, leiderschap, loslaten en hoe rituelen helpen in persoonlijke en professionele groei.

Het kantelmoment van Mireille Coudron gaat over vastlopen, niet opgeven en toch bewust loslaten. Ondanks het zware traject er met dankbaarheid op terugblikken. Vanuit een herwonnen kracht en aangescherpt zelfbewustzijn completer in het leven staan.

Hoe kwam u terecht bij Mediagenix?

“Ik ben geen plug and play-profiel. Ik moet een klik hebben met mijn omgeving. Er moet het een en ander stromen voor ik tot mijn recht kom. Ik had dat al eerder in een aantal organisaties gehad. Toen ik via een consultancy-opdracht de kans kreeg om bij Mediagenix te blijven, voelde ik dat het daar weer klopte. Ik voelde het potentieel van die organisatie en wat ik te brengen had.”

Waarom ging u er weg na negen jaar?

“Er kwam een nieuwe ceo aan boord en we vonden onze weg niet samen. We hebben het twee jaar een kans gegeven, maar er waren een aantal zaken die voor mij niet meer stroomden. De aanpak die ik tot dan hanteerde en de visie die ik uitdroeg, kwamen onder druk te staan. Dat maakte het onmogelijk om tegelijkertijd trouw te blijven aan het bedrijf en aan mezelf. Dat loyaliteitsconflict vrat aan mij. Ook het team had er last van. Ik heb lang alles geprobeerd om ‘de energie opnieuw te laten stromen’, maar ik kwam in een burn-out terecht. Mijn hoofd wou nog heel graag, maar mijn lijf zei nee. Zelfs een kilometer stappen was te veel.”

“Weggaan was zeker geen makkelijke keuze. Ik zat nog altijd goed in mijn rol en was omringd door een mooi team. Ik had het bedrijf met hart en ziel mee uitgebouwd. Ik hield ervan en geloofde dat er nog meer uit te halen was. Dan is het zoals afscheid nemen in een relatie. Loslaten vanuit graag zien.”

Wanneer kwam het kantelmoment voor u?

“Niet de burn-out, maar mijn vertrek een jaar later was mijn kantelmoment. De burn-out was achter de rug. Ik slaagde er weer in om mijn batterijen op te laden. Ik had hard gewerkt aan mijn herstel en had tijdens dat proces zoveel waardevolle nieuwe inzichten opgedaan. Toen ik terug aan de slag ging en bij het begin van het nieuwe jaar in gesprek ging met de ceo over de toekomst was het duidelijk dat we nog altijd, of zelfs nog meer dan ervoor, een andere taal spraken. Ik besefte dat het tijd was om plaats te maken voor iemand anders. Ik had nog altijd veel goesting, maar de organisatie werd voortaan geleid vanuit een andere aanpak en visie. Daar is niets mis mee. Het heeft ook nooit aangevoeld als falen. Ik had alles gegeven. Dan is het gewoon beter om plaats te maken.”

Wat heeft dat kantelmoment u gebracht?

“Mijn kantelmoment schonk mij na een erg heftig traject het onwrikbare vertrouwen dat je ‘completer’ kan worden, ook al moet je zaken afgeven. Ik kan nu ook op een andere manier iets betekenen voor anderen. Als ik mensen zie worstelen, dan kan ik die spanning hanteren, naast hen staan en hen steunen. Zonder daarbij meteen een oplossing te zoeken voor hen. Het begrip holding space kreeg voor mij een andere dimensie. ik ben dankbaar voor mijn traject.”

“Daarnaast bracht het mij ook de job die ik nu heb, bij Moore Belgium. Dat ik zo’n positieve nieuwe plek had om naartoe te gaan, maakte het gemakkelijker om los te laten. Moore voelde als een match. Vanuit een bepaalde energie waarin ik mij op mijn plek voel. Vanuit de ervaring tijdens de selectie dat ik een goed gesprek kon voeren met het kernteam bij Moore ging ik zonder te twijfelen in op hun aanbod. Je moet het niet altijd met elkaar eens zijn. Je mag elkaar op de rooster leggen. Als er maar ruimte is voor een echt en goed gesprek.”

Welk advies heeft u voor andere mensen?

“Probeer niet alles alleen te doen. Ik had een goede coach, een goede therapeut, maakte deel uit van een vrouwencirkel, las veel, ... Proef van verschillende dingen die jou de nodige inzichten kunnen geven. Ik heb bijvoorbeeld veel gehad aan boeken rond gezinspatronen en een coachingtraject rond sensitief leiderschap. En om uiteindelijk goed te kunnen loslaten, had ik ook veel aan mijn ontmoeting met Anniek Gavriilakis (zie hieronder). Zij hielp een passend afscheidsritueel te bouwen.”

“Ik heb er zelf veel aan gehad om alles vanuit het systemische perspectief te bekijken. Te kijken naar het grotere geheel. Welk parcours liep ik in mijn leven? Welke patronen wil ik graag doorbreken? Ik geloof enorm in de toegevoegde waarde van het systemische perspectief. Zeker omdat het ook zo belangrijk is voor human resources. Wees je als hr-directeur bewust van de dingen die in de onderstroom gebeuren. Daar zit vaak de oorzaak, het probleem en tegelijk de oplossing, en niet in wat zich als vanzelfsprekend lijkt aan te dienen aan de oppervlakte.”

De kracht van een ritueel

Een voorbeeld van iets dat zich in de onderstroom afspeelt, maar een enorme impact kan hebben op de werking van een team? Mireille Coudron noemt het ‘plekgedoe’.

Als een leidinggevende vertrekt, maar niet echt weg is. Niet passend vertrokken of werknemers verwijzen er nog vaak naar. Dan ontstaat een situatie waarin een nieuwe leidinggevende moeilijk op snelheid komt, noch een echt mandaat krijgt. Haar advies aan nieuwe leidinggevenden? “Haal het plekgedoe uit de onderstroom en ga ermee aan de slag. Zodat het niet meer voor ruis zorgt.”

Een voorbeeld van hoe dat kan, is de organisatie van een ritueel. Anniek Gavriilakis ontwerpt en begeleidt rituelen op maat van personen en organisaties bij belangrijke gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij een verhuis, een fusie, een faillissement of een manager die met aandacht afscheid wil nemen voordat hij begint aan een nieuwe job. Ook Mireille Coudron gebruikte de kracht van zo’n ritueel voor het kantelmoment in haar leven. Het is een symbolische handeling die de zintuigen inschakelt, beelden toont of poëzie gebruikt om gebeurtenissen een plek te geven in het leven.