Karen Donders wordt directeur Talent en Organisatie VRT

13 oktober 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
© VRT - Sofie Silbermann
Karen Donders wordt directeur Talent en Organisatie VRT

Karen Donders, vandaag al directeur Publieke Opdracht, wordt ook directeur Talent & Organisatie. Ze volgt Hans Cockx op, die de openbare omroep binnenkort verlaat op eigen vraag.

Frederik Delaplace, CEO VRT , dankt Hans Cockx en denkt specifiek terug aan het interne project ‘Fier op de VRT’, waarmee hij de cohesie versterkte tussen medewerkers en het geloof in de kracht van interne samenwerking verhoogde. Ondertussen deed hij alle medewerkers nadenken om mobiliteit, duurzaamheid en diversiteit.

Op 28 oktober 2021 neemt Karen Donders over. Het takenpakket omvat onder meer Talent- en Organisatieontwikkeling, Loon- en arbeidsvoorwaarden, HR Business Partners, Welzijn, Gebouweninfrastructuur en Facilitaire diensten. Karen Donders blijft ook directeur Publieke Opdracht.

Digitale context

Karen Donders ziet voor zichzelf als directeur Talent & Organisatie een uitdaging in “een digitale context die veel opportuniteiten biedt, maar ongetwijfeld ook heel wat uitdagingen met zich meebrengt en heel zeker doorgedreven opleiding en talentontwikkeling vergt. Ons talentbeleid moet dicht bij de mensen staan en de creativiteit, het doorzettingsvermogen en een mentaliteit van samenwerking stimuleren.”

Sinds 1 februari 2021 is Karen Donders Directeur Publieke Opdracht bij VRT. Tot dan was Karen professor Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze doceerde daar rond mediabeleid, media-economie en journalistiek. Ze was tevens het hoofd van het Media & Society onderzoeksprogramma binnen de onderzoeksgroep imec-SMIT.

Doctoraat over publieke omroep

Karen studeerde in 2005 af als master in de communicatiewetenschappen. In 2010 verdedigde ze haar doctoraat in dezelfde discipline aan het Institute for European Studies (Vrije Universiteit Brussel) met focus op de publieke omroep, de wisselwerking tussen mediabeleid en economie en de opkomst van de platformeconomie.

Ze publiceerde ook over. Voor haar jongste boek “Public Service Media in Europe. Law Theory and Practice” (Routledge) kreeg ze de prestigieuze The Media and Democracy Karol Jakubowicz Award 2021. Karen is internationaal bekend met haar onderzoek en werd ook regelmatig geraadpleegd door bedrijven en overheidsinstanties zoals de Europese Commissie.

Karen speelde tijdens haar academische carrière als raadgever een actieve rol in de onderhandelingen van verschillende beheersovereenkomsten tussen de Vlaamse overheid en de publieke omroep VRT