Privacyverklaring

Meer diversiteit voor betere technologie

26 augustus 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Michelle King

Een diversiteits- en inclusiebeleid (D&I-beleid) moet leiden tot daadwerkelijke gedragsverandering, anders heeft het geen zin. Dit wordt benadrukt door Michelle King, diversiteitsexpert en een van de sprekers op HRtech. “Wanneer het juiste gedrag wordt toegepast, zijn diversiteit, inclusie en gelijkheid het resultaat,” zegt ze.

Michelle King is een wereldwijde expert op het gebied van organisatorische ongelijkheid en cultuur. Hoewel King erkent dat er een toegenomen aandacht is voor diversiteit en inclusie in bedrijven, deelt ze ook dat er de laatste twee jaar een toegenomen vermoeidheid en terugslag is. Dit komt deels doordat veel initiatieven niet werken. Ze richten zich op het veranderen van resultaten zonder het onderliggende probleem aan te pakken. Meer mensen aannemen uit diverse of ondervertegenwoordigde groepen garandeert niet dat individuen zich gewaardeerd zullen voelen. “Het is belangrijk voor mensen om te erkennen dat het er niet alleen om gaat om organisaties er divers uit te laten zien. We moeten verschillen echt waarderen. Dat vereist helaas dat veel van de huidige leiders veranderen. Voor mij is het dus fundamenteel een cultuur- en leiderschapskwestie. Om een omgeving te creëren waarin verschillen worden gewaardeerd, is gedragsverandering nodig.”

Cultuurverandering

Volgens King begint cultuurverandering in organisaties bij de leiders. De kern van het probleem ligt vaak bij het gedrag van managers. King zegt dat het verrassend is hoeveel diversiteits- en inclusiestrategieën daar geen aandacht aan besteden. “Er bestaat veel ongelijkheid op de werkvloer, want als je je ogen zou sluiten en je het ideale werk of de ideale leider zou voorstellen, dan kies je voor een blanke, heteroseksuele man uit de middenklasse. Maar nog veel belangrijker is dat je je iemand voorstelt die dominant, assertief, agressief, competitief en uitsluitend gedrag vertoont om vooruit te komen. Onderzoek van Bain toonde aan dat dit in 95% van de organisaties nog altijd de standaard is. Het is belangrijk om die norm te doorbreken. Het gaat erom dat leiders duidelijk krijgen wat de strategie van de organisatie is. Wat voor gedrag hebben we nodig om dat waar te maken?”

Diversiteit en inclusie draait allemaal om culturele transformatie. “Als het juiste gedrag wordt toegepast, zijn diversiteit, inclusie en gelijkheid het resultaat”, benadrukt King. Uit onderzoek van Accenture blijkt dat vrouwen in inclusieve werkomgevingen vier keer meer kans hebben om door te groeien naar hogere functies, omdat organisaties verschillen waarderen en vrouwen en mannen gelijke kansen bieden om door te groeien.

Uit een onderzoek van 2020 Catalyst blijkt dat 46% van de ervaringen van werknemers met inclusie het resultaat is van het gedrag van hun leiders. King zegt dat leiders beslissen wie zich bij een organisatie aansluit en of die individuen zich gewaardeerd zullen voelen.

King stelt dat de huidige initiatieven niet werken omdat leiders verouderd gedrag blijven vertonen dat leidt tot discriminatie en ongelijkheid. Veel leiders zijn bijvoorbeeld niet in staat om moeilijke discussies te voeren, feedback te geven, te coachen of te delegeren. ‘Commando en controle’ werkt al lang niet meer. King zegt dat we leiders moeten empoweren om het hoe van het werk te managen als het gaat over het samenwerken van de teams.

Technologie

Technologie kan helpen om diversiteit en inclusie te bereiken, maar kan het ook belemmeren, zegt Michelle King. Haar tweede boek gaat over dit onderwerp. “Technologie kan veel problemen oplossen, maar als we geen aandacht besteden aan de ingesleten vooroordelen die in technologie zijn ingebouwd, kan het de problemen verergeren. Het gaat er dus om dat we niet alleen met één lens denken. Ik denk dat technologie enorme mogelijkheden biedt om ons bewuster te maken van verborgen en onbewuste vooroordelen. Maar het probleem is dat de mensen die de technologie creëren zich hier niet eens bewust van zijn. We hebben dus diversiteit nodig rond de tafel van die besluitvormers om meer diversiteit te zien in de producten die ze ontwikkelen.”

Michelle King is keynote spreker op HRtech op 3 oktober. Meer info: www.hrtech.be .

Dit is het eerste gedeelte van een uitgebreid interview dat journaliste Melanie De Vrieze had met Michelle King. Het volledige artikel lees je in HRmagazine. Daarin vertelt Michelle King onder andere over de optimale werkomstandigheden opdat meer vrouwen promoveren tot chief executive rollen, en deelt ze tips voor hr-managers voor een impactvol D&I beleid.

Interesse in een membership? Contacteer dan Jennero Rijaard via Jennero.Rijaard@nieuwemediagroep.be