Privacyverklaring
Jan Dillis Jan Dillis, HR-directeur Devoteam België

Durven improviseren

1 mei 2019
Het is een illusie om alles te willen controleren. Ik kan dat, loslaten en improviseren

Ik geloof sterk in de gelijkenis tussen HR en bas spelen in een jazzcombo. Als bassist sta ik niet in het middelpunt. Ik sta ten dienste van de muziek van de band. Ontbreekt de bassist, dan hoor je het meteen. Zoals HR service levert aan de business. “Get the basics right first”, een vlekkeloze payroll en gestroomlijnde opleidingen bijvoorbeeld. Gaat het daar mis, dan kijkt iedereen onmiddellijk naar HR.

De bassist doet meer. Ik versterk het ritme van de drummer en verbind dat met de melodie van de zang of de piano. Ik ben een volwaardig lid van de band. Meer zelfs, de noot die je als bassist speelt, bepaalt de kwaliteit en de klankkleur van de akkoorden. Zoals een HR-directeur deel uitmaakt van het managementteam en richting geeft aan de strategie van een organisatie.

Leiderschap is steeds meer gedeeld. Zoals in een jazzband. Ik werk graag in vertrouwen en empower medewerkers in mijn omgeving. Het is een illusie om alles te willen controleren. Ik kan dat, loslaten en improviseren. Dat is in een bedrijf soms een ongepast werkwoord, maar klinkt prachtig in de muziek. Wendbaar zijn en bijsturen, dat is evident in een jazzband. We zijn complementair ingespeeld, het publiek merkt nauwelijks dat we elkaars steken oprapen en toch op koers blijven. En uit zulke onverwachte momenten ontstaat nieuwe inspiratie.

Af en toe schrijf ik een blog. Over muziek en werken in een bedrijf. Ik ben geen kruisvaarder, maar ben wel heilig overtuigd dat musiceren een gigantische toegevoegde waarde heeft. Voor je mentale en lichamelijke gezondheid, voor je zelfbeeld en ook als sociaal bindmiddel, zoals in een fanfare of een harmonie. Schrijven betekent ook mijn gedachten ordenen. Musiceren is een oefening in introspectie. Het is een leerproces dat inspanning en tijd vraagt.

Net zoals bij Devoteam. In onze jaarlijkse evaluatiegesprekken kijken we naar je performantie. Dat is de basis. Maar welke waarde voeg je toe? Daarvoor kijken we naar wat je leert, welke nieuwe competenties je verwerft. Persoonlijke groei maakt het verschil. Mijn favoriete citaat komt van Henry Ford: “Whether you think you can, or you think you can't, you're right”. Altijd minstens proberen, stap voor stap. Zoals Toots Thielemans op hoge leeftijd. Hij zocht dagelijks nieuwe melodieën en harmonisaties op zijn mondharmonica en had altijd een iPod of iPad op zak om muziek te ontdekken.

Ik moedig iedereen aan om te experimenteren. Om verandering te omarmen. Verandering maakt deel uit van de natuur en de economie. Vecht niet, maar kies de juiste veranderingsgolf en geniet van de leersnelheid die je maakt.