Privacyverklaring
Evelyne Van Marcke Evelyne Van Marcke, hr-manager Stad Mechelen
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Evelyne Van Marcke

Hr onthaalt nieuwe bewindsploeg centrumstad

9 oktober 2024
Ik verwacht na de verkiezingen geen volledige omslag in het beleid, wel mogelijke accentwijzigingen
Evelyne Van Marcke is hr-manager van Stad Mechelen en Zorgbedrijf Rivierenland. Samen met de andere afdelingen van de stad werkt haar team aan een analyse en een capaciteitsoefening voor de toekomstige stedelijke bewindsploeg. Die treedt aan na de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. “We optimaliseren continu onze processen.”

Evelyne Van Marcke, hr-manager van Stad Mechelen en Zorgbedrijf Rivierenland, bereidt met haar team de volgende stadsploeg voor met een capaciteitsoefening en optimalisatie van hr-processen.

Stad Mechelen en Zorgbedrijf Rivierenland tellen samen zo’n kleine tweeduizend medewerkers. Die zijn ondergebracht in verschillende personeelsstatuten, zogenaamde rechtspositieregelingen. Die verscheidenheid in het administratief statuut brengt extra werkvolume met zich mee. Het hr-beleid is verankerd in de rechtspositieregeling. Na de gemeenteraadsverkiezingen treedt een nieuw college met burgemeester en schepenen aan. “Ik verwacht geen volledige omslag in het beleid, wel mogelijke accentwijzigingen”, aldus Evelyne Van Marcke.

Het college stelt officieel de rechtspositieregeling vast. “Als administratie bereiden we ons voor. We stellen een omgevingsanalyse op. Dat is een verzameling van data, cijfers en indicatoren over thema’s die leven in de stad en in onze interne werking, bijvoorbeeld de pensioneringen. Daarnaast brengen we projecten, taken en opdrachten in kaart. Dat levert een foto op inzake de vereiste personeelscapaciteit.” De volgende bestuursploeg zal die analyse onder de loep nemen en keuzes maken voor nieuw beleid. Zij voert het zogenaamde kerntakendebat.

Het hr-team ontwerpt ook mee organisatorische draaiboeken voor de onboarding van nieuwe gemeenteraadsleden en schepenen. De volgende bestuursploeg zal een meerjarenbudget opmaken, inclusief een personeelsbudget. Daarna zijn jaarlijkse lichte bijsturingen mogelijk.

Budgettaire context

Net zoals in een privéonderneming houden Stad Mechelen en Zorgbedrijf Rivierenland het budget strak in handen. Het hr-team van Evelyne Van Marcke is voortdurend bezig met de optimalisatie van processen en de digitalisering van taken. “We willen toekomstbestendig handelen. Aanbestedingen zijn verplicht en nemen relatief veel tijd in beslag. We kochten bijvoorbeeld een nieuwe digitale tool aan voor werving en selectie. We onderzoeken ook de mogelijkheden van AI, onder meer als hulp om sneller de vereiste motiveringsverslagen in een selectieprocedure te schrijven. En we kijken uiteraard ook naar de efficiëntie van onze interne organisatiestructuren.”

Diversiteit in Mechelen

Bij het begin van de huidige legislatuur was diversiteit in het personeelsbestand van de stad opgenomen in het bestuursakkoord. Dat objectief had onder meer zijn neerslag in de rekruteringsstrategie. Vacatureteksten zijn herschreven in klare taal. Er is de keuze voor publicatiekanalen dichter bij de doelgroepen via partnerorganisaties. Ook in de beeldvorming op sociale media en webpagina’s krijgt de diversiteit een zichtbare plaats. “Het succes van inclusie is nog variërend, het hangt af van de omgeving. We verhogen de interne bewustwording met een werkgroep. Op dit moment is het personeelsbestand nog niet de afspiegeling van de hyperdiverse Mechelse samenleving. Na de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne telt de stad 38 procent mensen van buitenlandse origine. Dat legt de lat hoog.”

Lerend netwerk

Mechelen behaalde vorig jaar de bekroning van Baanbrekende Werkgever. “Onze stad is in beweging en profileert zich met een positief imago, ook als werkgever. We bieden maatschappelijk zinvolle jobs, laten werknemers groeien, zetten in op diversiteit en investeren in leiderschap. Om een aantrekkelijke werkgever te zijn, heb je sterke leiders nodig. Alle inspanningen gebeuren met het oog op de dienstverlening voor de burger die onze klant is.”

Mechelen is een erkende centrumstad. Om de kennis te vergroten en elkaar te inspireren, wisselen hr-managers van de dertien Vlaamse centrumsteden ideeën en vragen uit. Ook de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) organiseert specifieke kennisgroepen. In de regio Rivierenland, van Bornem tot Heist-op-den-Berg, ontmoeten de hr-verantwoordelijken elkaar om onder meer te spreken over een gemeenschappelijke rechtspositieregeling voor de medewerkers. Op zo’n interactieve manier ontstaat een lerend hr-netwerk.

Hr voor een openbaar bestuur? Gelijkenissen en verschillen met een privéonderneming

Ook een stad als Mechelen voelt de personeelskrapte op de arbeidsmarkt en bijbehorende knelpuntberoepen: kenniswerkers, technici, medewerkers groendienst en beroepen die in rechtstreeks contact staan met de burgers. Dat vraagt een gerichte benadering van de doelgroepen, bijvoorbeeld via de deelname aan de jobbeurs voor de ontslagen werknemers bij de failliete bussenbouwer VanHool.

De competitie om talent vraagt een snelle selectieprocedure. Dat verloopt stroever in de gereguleerde publieke context. De hr-afdeling moet vacatures officieel openen en afsluiten en selectiekeuzes schriftelijk motiveren.

Open hiring

“Binnen de kaders van het Agentschap Binnenlands Bestuur, zoeken we naar snelheid en creativiteit”, legt Evelyne Van Marcke uit. “We organiseren open sollicitatiedagen, waarbij op één dag kandidaten, zelfs zonder cv, zich zonder afspraak aanbieden op een plek in de stad bij een hr-consulent. Is er een match met een vacature, mag de kandidaat onmiddellijk langskomen bij de leidinggevende op de werkplek. Die doet een tweede check en evalueert een casusopdracht.”

Opmerkelijk: in de stad loopt een openhiringproject, vooral om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - zoals een taalbarrière - te oriënteren naar een job. Ze melden zich aan in het Sociaal Huis, de stad test enkele basiscriteria. Is er een voldoende fit voor een vacature bij de stad, dan krijgen ze een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur aangeboden, met mogelijkheid tot verlenging. “In een reguliere selectie zou de kandidaat allicht uit de boot vallen.”

Hr bij de Stad Mechelen

Evelyne Van Marcke rapporteert als hr-manager voor Stad Mechelen en Zorgbedrijf Rivierenland aan de algemeen directeur. De hr-afdeling is georganiseerd in klantengroepen. Dat zijn er twee voor de stad: de kerndirecties die in contact staan met de burger, en de ondersteunende diensten zoals facilitaire dienstverlening, ICT enzovoort. Daarnaast is er een klantengroep zorg. In het hr-team werken loonexperten, teamcoaches, hr-businesspartners, stafmedewerkers zoals procesbegeleiders en medewerkers budget en rapportering. Het team telt bijna 30 voltijdse equivalenten (35 personen).