Ellen De Vos, hr-manager, reflecteert op De wet op deconnectie en bespreekt de balans tussen werk en privé tijdens de zomervakantie.
De wet op deconnectie viert na de zomer zijn tweede verjaardag. De zomermaanden zijn een waardevolle periode om de wet op zijn kracht te evalueren. Welke afspraken bestaan er in uw organisatie over de bereikbaarheid van werknemers tijdens de zomervakantie? Welke methode past u voor uzelf toe?
In de rubriek ‘intervisie’ van HRmagazine stellen we de vraag aan een hr-manager, een Generation Z-student én een ceo. Vandaag: de stem van de hr-manager.
Ellen De Vos, hr-manager bij AZ Rivierenland, neemt een maand vakantie tijdens de zomer. Ze beschouwt zichzelf als een integrator, iemand die werk en privé integreert. Maar ze heeft alle begrip voor separators, mensen die beide werelden gescheiden houden. “Ik stimuleer mijn medewerkers om hun laptop niet te openen.”
Het managementteam van AZ Rivierenland bespreekt in het voorjaar de vakantieplanning. Er is altijd permanentie voorzien. Tijdens de effectieve vakantie leeft er geen verwachting over elkaars bereikbaarheid. “Vertrekken is moeilijk”, erkent Ellen De Vos, “want het werk is nooit helemaal af. Onderweg naar de vakantiebestemming behandel ik soms nog mails. Gelukkig heb ik vier jonge kinderen. Zij doen me overdag op de vakantiebestemming afstand nemen van het werk. En hoe meer de vakantie vordert, hoe beter ik besef dat sommige professionele taken kunnen wachten.”
Opvallend: Ellen De Vos gebruikt een smartphone van haar werkgever, maar laat bewust de mails niet toekomen op het toestel. “Het zou een te laagdrempelige trigger zijn om naar de smartphone te grijpen.”
Werken tijdens de vakantie is uit den boze. Dat is de afspraak binnen het hr-team van Ellen De Vos. Ze stimuleert haar medewerkers om afstand te nemen. Die recuperatietijd is nodig want de werklast ligt behoorlijk hoog in de zorgsector. “Alleen in uitzonderlijke en dringende situaties contacteer ik een medewerker.”
Dat ligt anders in de medische operationele teams. Een interventie in het operatiekwartier duldt geen uitstel. Of verpleegkundigen die ziek uitvallen, vragen instant vervanging. De onvoorspelbaarheid om een oproep van het werk te ontvangen tijdens de vrije tijd, maakt het niet altijd makkelijk voor medewerkers. Ellen De Vos ziet deconnectie breder dan louter digitaal onbereikbaar zijn. “Een reanimatie of agressieve werksituatie neem je mee naar huis. Je laat dat niet los. Collega’s vangen je op zo’n moment op. Als je een echte goede deconnectie wil, moet je op het werk een goede connectie hebben.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.