Privacyverklaring
Françoise Chombar. Françoise Chombar,
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Lies Willaert

Stress preventief aanpakken dankzij polsband en algoritme

1 maart 2022
Ik dacht dat ik goed bezig was, maar de app zei meteen dat ik niet genoeg rust nam
“Toen ceo Hans Wilmots van Biorics me vroeg om te investeren in het bedrijf, heb ik eerst een tijdje zelf de applicatie gebruikt. Intussen draag ik mijn polsband al meer dan een jaar”, zegt Françoise Chombar. Zij is voorzitter van de raad van bestuur van Melexis en sinds kort ook van Biorics.

“Toen ceo Hans Wilmots van Biorics me vroeg om te investeren in het bedrijf, heb ik eerst een tijdje zelf de applicatie gebruikt. Intussen draag ik mijn polsband al meer dan een jaar”, zegt Françoise Chombar. Zij is voorzitter van de raad van bestuur van Melexis en sinds kort ook van Biorics.

“De eerste ervaringen waren erg confronterend. Ik dacht dat ik goed bezig was, maar de app wees me meteen op het feit dat ik niet genoeg rust nam. Hoewel ik zelf de indruk had dat ik met interessante zaken bezig was en voldoening haalde uit mijn werk, wezen de objectieve data van mijn lichaam op iets heel anders. De conclusie was dat ik mijn lichaam te veel onder druk zette. Dat is een gevaarlijke situatie. Burn-out treedt net op in situaties waarbij mensen over hun limiet gaan zonder dat ze dat zelf merken. Mindstretch pikte die eerste signalen wél op. En dat gaf me de kans om er nog iets aan te doen. In mijn geval heb ik dan mijn slaapgewoontes aangepast om te zorgen dat ik ’s nachts beter kon uitrusten. Op die manier heb ik het aantal dagen dat ik in het rood ga sterk kunnen terugdringen. Die mogelijke preventie is de essentie van het aanbod van Biorics.”

Groot pilootproject

Het bedrijf heeft intussen een groot proefproject opgestart om de toepassing te laten testen. Tanktransporteur Trafuco, steenbakkerij Nelissen, chipfirma Melexis, consultingkantoor BDO, dienstenchequebedrijf Trixxo en preventieadviseur Mensura startten in de loop van januari de pilootfase van de Mindstretch-tool van Biorics. Ziekenhuis Sint-Dimpna uit Geel, Volvo Cars, Arte International, P&V Panels en KBC hebben intussen ook toegezegd. Individuele medewerkers van deze organisaties zullen een polsbandje dragen dat de lichaamsbeweging en de hartslag meet en de data overzet naar de database in de cloud van Biorics. Daar maakt het algoritme een analyse van het metabole energieverbruik voor elke individuele deelnemer op drie niveaus: basaal, fysiek en mentaal. Het resultaat is een advies in de app op de smartphone voor de gebruiker zelf. Op basis van een kleurencode - groen, oranje en rood – geeft het algoritme aan hoe het staat met diens mentale energiebalans. Daarbij wijst rood op een situatie waarbij de persoon meer mentale energie verbruikt dan herstelt. Dan is er nood aan rust en regeneratie.

De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn: te veel deadlines, conflicten met collega’s, maar ook persoonlijke problemen of spanningen thuis. Ook een te veel aan plezierige nevenactiviteiten kan slecht zijn voor het mentale energieniveau. Een te druk weekend kan aanleiding geven tot een vermoeide start van de werkweek.

Voor bedrijven

Wanneer bedrijven Mindstretch willen inzetten in hun preventiebeleid moeten medewerkers wel toestemming geven dat hun werkgever die gegevens gebruikt. Daarna kan het een analyse maken per team en zelfs voor het hele bedrijf. Daarvoor krijgt de organisatie een dashboard ter beschikking waarmee het de veerkracht van sites, afdelingen of ploegen kan opvolgen. “Daarbij moet wel een vertrouwenspersoon instaan voor de begeleiding van de teams. Ik denk daarbij aan een verantwoordelijke van de hr-afdeling, een externe preventieadviseur of een coach. Dankzij de combinatie van individuele analyses en geaggregeerd inzicht kun je als bedrijf een preventief beleid voeren. Om die reden zal ook Melexis deelnemen aan het pilootproject”, zegt Françoise Chombar.

Voor Melexis zal Mindstretch een bijkomend middel zijn in een personeelsbeleid dat al sinds de start van het bedrijf eind de jaren ‘80 van vorige eeuw bestaat. “Wij waren een wellbeingbedrijf avant la lettre. De stichters waren ervan overtuigd dat medewerkers gelukkig moesten zijn op hun werkplek, in de eerste plaats door zinvolle arbeid te presteren. Wij dachten toen al dat dit tot betere prestaties zou leiden. De covidcrisis heeft aangetoond dat medewerkers plots extra onder druk komen te staan, bijvoorbeeld door telewerken gecombineerd met de bijkomende zorg voor kinderen die niet naar school kunnen. Je moet enerzijds vermijden dat mensen fysiek uitvallen, maar anderzijds letten op medewerkers die wel aanwezig zijn, maar mentaal niet meer voldoende productief zijn”, zegt Françoise Chombar.

Hoe ingrijpen?

Als technologiebedrijf staat Melexis daarom open voor een oplossing die op basis van wetenschappelijke gegevens een objectieve analyse kan ondersteunen. Françoise Chombar: “Het is wel nog even afwachten wat we zullen doen wanneer individuele werknemers of teams in de problemen raken. Mijn aanvoelen is dat we een specifieke aanpak nodig zullen hebben, aangepast aan een individuele situatie. Ik ga ervanuit dat we een hr-medewerker als coach aanduiden om een aangepaste maatregel uit te werken samen met de medewerker en het team.”

Transportbedrijf Trafuco gaf eerder al individuele chauffeurs de mogelijkheid om de toepassing uit te testen. Daarbij stelt het vast dat medewerkers die minder mentale druk (en dus een gezondere energiebalans) vertonen, goed scoren op enkele harde parameters: lager brandstofverbruik, rustiger remmen, minder bandenslijtage, minder ongevallen en vooral: minder uitval. Een bedrijf uit de chemische sector heeft na een pilootfase het ploegensysteem aangepast om de druk op de medewerkers te verlichten.