ACV Puls: e-commerce kan wél in België

9 februari 2022
Beeld
Shutterstock
ACV Puls: e-commerce kan wél in België

ACV Puls spreekt PS-politicus Paul Magnette tegen en zegt dat e-commerce wel degelijk kan in België! De vakbond gelooft in een Belgisch model met kwaliteitsvol werk bovenaan.

In het weekblad Humo had PS-politicus Paul Magnette gezegd dat hij na de kernuitstap hoopte op een uitstap uit e-commerce. De voorzitter van de Waalse socialisten hekelde ook de milieu-impact van de thuisbezorging. Later nuanceerde hij die uitspraken, al blijft hij zich kanten tegen nachtwerk na 12 uur ‘s avonds.

Vakbond ACV Puls noemde de uitingen van Magnette niet realistisch. “We zijn een moderne vakbond. Winkels zullen verder moeten inzetten op een leuke winkelervaring met een duurzaam karakter. “En zelf durven we ook al eens een bestelling te plaatsen via internet.” zegt Kristel Van Damme, verantwoordelijke retail bij ACV Puls.

Nederlands model

“Ik ben er echter van overtuigd dat we niet zomaar het Nederlands model moeten kopiëren” zegt Kristel Van Damme. “Dat is nefast voor werknemers en de natte droom van handelsfederatie Comeos.” “Kijk maar naar de logistieke centra daar: grotendeels worden deze centra bevolkt door arbeidsmigranten (aangroei van 200 000 arbeidsmigranten in Nederland de afgelopen 4 jaar volledig op het conto van de logistieke sector) die voor een hongerloon tijdelijk worden tewerkgesteld terwijl ze dan nog een deel van het loon moeten afstaan aan het interimkantoor voor belabberde huisvesting’’, zo schrijft Kristel Van Damme in een persbericht. “Deze jobs willen we niet in België, het ruikt zelfs naar moderne slavernij. Wij zullen als vakbond inzetten op een Belgisch e-commerce model, waar kwaliteitsvol werk bovenaan staat.”  

Steeds meer logistieke bedrijven grijpen terug naar een volledig geautomatiseerd model met slechts een beperkte tewerkstelling.

Kristel Van Damme heeft ook oog voor de milieu-aspecten bij de organisatie van de levering tot aan de deur: “Laat slechts één firma verantwoordelijk zijn voor de leveringen aan een welbepaalde regio, met ook daar vaste contracten voor de werknemers. Idealiter met leveringen door cargo-fietsen in een stedelijke omgeving en elektrische voertuigen buiten de stad. Ook het inzetten op vaste afhaalpunten heeft een positieve invloed op het milieu.”

Kan e-commerce? Natuurlijk kan het. Beleid rond thuiswerk kwam versneld tot stand