Privacyverklaring

Het herstel zal gepaard gaan met een versnelde digitalisering

27 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Technologiefederatie Agoria lanceerde vandaag een nieuw programma om bedrijven te helpen bij hun digitalisering. Hilde Crevits, Willy Borsus en Bernard Clerfayt zijn als respectievelijk Vlaams, Waals en Brussels minister meter en peters van het project dat ze ‘DigiCoach’ doopten.

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) staat achter het programma vanuit haar bevoegdheden van Economie, Innovatie en Werk. Willy Borsus (MR) duwt mee aan de kar als Waals viceminister-president en minister van Economie en Bernard Clerfayt (DéFI) steunt als Brussels minister van Werk en Digitalisering. Het programma kwam overigens tot stand zonder subsidies.

Helft meer internetgebruik

“In de afgelopen maanden werd het extra duidelijk hoe belangrijk digitale technologie is om de economische activiteit in stand te houden, om te kunnen samenwerken en in contact te blijven met klanten”, zegt Danny Goderis, manager Digitaal bij Agoria. “Het gebruik van het internet steeg met zo’n vijftig procent. Had een dergelijke crisis zich dertig jaar geleden voorgedaan, dan was onze economie met de grond gelijkgemaakt. De voorbije maanden hebben we met ons allen aan een nooit gezien tempo het digitale tijdperk omarmd.”

Vergaderen en leren, maar ook innoveren

“Veel bedrijven en organisaties vergaderen nu online of leren op afstand, maar digitalisering is meer dan dat”, aldus nog Goderis. “Het gaat ook over innovatie met klanten en efficiënt werken. Het potentieel in ons land is enorm en een versnelling van de digitale economie is een hoeksteen in elk toekomstgericht relanceplan. Daarom maakten wij als technologiefederatie dit online coachingprogramma DigiCoach dat we gratis beschikbaar maken voor iedereen. Daarnaast gaan onze experten langs bij de bedrijven om hen van dichtbij wegwijs te maken, uiteraard toch met de nodige afstand.”


Met het DigiCoach-programma vinden bedrijven de weg naar de honderden leveranciers van digitale oplossingen in dit land. Het programma heeft ook veel aandacht voor de competenties van de medewerkers. Voor de duizenden kmo’s is een beetje hulp in dit complexe labyrint geen overbodige luxe nu het allemaal wat sneller moet.

Het DigiCoach-programma bevat volgende online toepassingen:

  • DigiScan geeft bedrijven een kader om zichzelf te evalueren op het vlak van digitale transformatie met aandacht voor innovatie, zakenprioriteiten, het digitaliseren van de bedrijfsprocessen en de digitale cultuur in een bedrijf. Het is een 360° feedbacktool voor een digitaal ontwikkelingstraject.
  • DigiSkills geeft de werknemers van een bedrijf inzicht in hun eigen digitale vaardigheden. Waar is bijscholing en/of omscholing nodig om relevant te blijven in een bepaalde job nu, en in 2030. DigiSkills is een paspoort waarmee elke werknemer zijn of haar digitale vaardigheden bekendmaakt.
  • DigiConnect helpt bedrijven om op een snelle, gestructureerde manier de weg te vinden naar leveranciers van digitale technologie, infrastructuur, data gedreven toepassingen en allerhande digitale oplossingen.

Herstel en digitalisering

Vlaams minister van Economie en Innovatie Crevits: “Het economische herstel zal onherroepelijk gepaard gaan met een digitale versnelling. Dankzij allerlei digitale toepassingen kan de productiviteit van bedrijven verbeteren en kunnen ze sterker en competitiever uit de crisis komen. Vlaanderen blijft daarom zelf ook fors in innovatie investeren. Denk aan artificiële intelligentie. Het is belangrijk dat de veranderingen gepaard gaan met bijscholing van medewerkers in het kader van levenslang leren. Agoria is daarbij een gewaardeerde partner. Het DigiCoach-programma sluit perfect aan bij onze ambities. Samen met VLAIO zullen we het gebruik ervan stimuleren.”

Competenties

Ook Brussels minister van Werk en Digitalisering Clerfayt ziet dat de coronacrisis de digitalisering van onze samenleving versneld heeft. “Dat maakt ons bewust van de noodzaak om de digitale vaardigheden van de werknemers en de werkzoekenden te ontwikkelen en te verbeteren. Anders dreigen ze in de marge van een steeds meer geconnecteerde samenleving en een steeds veeleisender wordende arbeidsmarkt terecht te komen. Van de tools die Agoria uitgewerkt heeft, steun ik DigiSkills. Daarmee kan snel worden vastgesteld welke digitale vaardigheden ontbreken en worden doorverwezen naar een gepaste opleiding. Dit zal op termijn de inzetbaarheid en het tewerkstellingspercentage van de Brusselaars verhogen."