Waar en hoe vind je de juiste technologieprofessionals? Enhesa is een bedrijf dat organisaties ondersteunt op het vlak van compliance inzake duurzaamheid, milieu, gezondheid en veiligheid. Zij kozen voor Portugal als talentenmarkt. Niet op basis van arbeidsmigratie, wel met een doorgedreven werken op afstand beleid. Chief hr officer Beatriz Preto: “Investeer in het bouwen van een inclusieve gemeenschap waar iedereen erbij hoort.”
In Brussel stelt Enhesa voornamelijk advocaten en juristen tewerk. Het kantoor is een smeltkroes met 88 medewerkers van 35 verschillende nationaliteiten. Hybride werken is er goed ingeburgerd. Om een Enhesa engineering center op te richten, bleek lokaal talent vinden en aantrekken een huzarenstukje. Daarom koos Enhesa voor Lissabon: zelfde tijdszone als Brussel, hooggekwalificeerde arbeidsmarkt, goede universiteiten, vlotte vliegtuigverbindingen, talent dat Engels en Frans beheerst, en cultureel vergelijkbaar. “Databankbeheerders en AI-technici vind je moeilijk in Brussel. Intussen tellen we 60 medewerkers in Portugal. De hr-afdeling in Brussel heeft hen met de hulp van een lokale manager in Portugal gerekruteerd”, aldus Beatriz Preto.
De ICT-medewerkers in Lissabon zijn tewerkgesteld op een Portugese payroll. Opvallend: financiële besparingsdoelstellingen zijn er niet. Gelijkwaardigheid op het vlak van salarissen is een belangrijke waarde voor Enhesa. Daarom liggen de lonen op een vergelijkbaar niveau tussen België en Portugal. Het vinden van de mensen met de juiste skills blijft de prioritaire doelstelling. Tweede opvallende vaststelling: de medewerkers in Portugal behoren volwaardig tot het team en delen dezelfde waarden en het DNA van de organisatie. “We screenen in de rekrutering voor 60 procent op persoonlijkheid en 40 procent op skills”, verrast Beatriz Preto. “Leren en ontwikkelen zijn vanzelfsprekend van cruciaal belang. We geloven in het geven van kansen aan mensen en kijken voorbij het klassieke cv. Motivatie en goesting spelen een grote rol. Met de juiste manager aan hun zijde, en adequate tools, trachten we er een geslaagde rekrutering van te maken.”
Enhesa werkt de facto altijd in een remote modus. De pandemie vormde op dat vlak een accelerator. Het bedrijf zet bewust in op een sterke gemeenschapszin. Die hoeft niet altijd fysiek te zijn. “We komen een paar keer per jaar samen, horen elkaar wekelijks en organiseren maandelijkse townhall meetings.” Dat brengt uitdagingen met zich mee op het menselijke vlak. Daarom speelt het leiderschap een essentiële rol. Enhesa trok vorig jaar een nieuwe chief technology officer aan in Brussel. Wat voor een leiderschapsprofiel vergt deze samenwerking? Beatriz Preto: “We zochten vooral een vriendelijk en empathisch persoon. Met die vaardigheden verkrijg je meer loyauteit en vriendelijkheid van het team. Uiteraard betreft het een senior profiel, maar hij mag niet bang zijn om slimmere mensen aan te werven. Leiden is belangrijker dan baas zijn. En hij durft regelmatig ter plaatse in Lissabon aanwezig te zijn, dicht bij de mensen.”
Het bedrijf helpt andere organisaties om ESG compliant te zijn. Hoe vereenzelvig je het pendelen tussen Brussel en Lissabon met een lage ecologische voetafdruk? Beatriz Preto is zich bewust van die spreidstand. Enhesa stimuleert mensen om alleen te reizen voor de juiste beweegredenen. Ze hanteren een tool die onmiddellijk de CO² impact van verplaatsingen zichtbaar maakt. Dat creëert bewustzijn. Bedrijfswagens vind je er niet. De frequentie om elkaar te zien ligt hoog, maar vooral virtueel. “Je kan elkaar twee keer per jaar fysiek zien in plaats van vier en langer ter plaatse blijven”, aldus Beatriz Preto.
Wat heeft Enhesa geleerd van de opzet van een buitenlands engineering center met Portugees ICT-talent? Beatriz Preto somt enkele lessen op: “Maak eerst en vooral een gedegen marktanalyse. Neem je tijd om goed te rekruteren. Zo versterk je het aligneren met de bestaande bedrijfscultuur. Investeer in het bouwen van een inclusieve gemeenschap waar iedereen erbij hoort. En het is belangrijk om proactief logistieke en juridische kwesties te managen.”
Enhesa liet zich daarom ondersteunen door Kwan, een Portugese outsourcingspecialist die bedrijven in België helpt om tekorten aan gekwalificeerde technologieprofessionals op te lossen en de lokale arbeidsmarkt te betreden. Dat bedrijf begeleidt administratief het proces en verleent logistieke ondersteuning. De medewerkers starten aanvankelijk op de payroll van Kwan, vervolgens stapten ze over naar die van Enhesa. Het betreft zowel Portugezen als mensen uit Brazilië en de zogenoemde PALOP-landen (Angola, Guinee-Bissau, Equatoriaal-Guinea, Mozambique en Kaapverdië). Ze hebben de mogelijkheid om te verhuizen naar Lissabon. Kwan begeleidt hen in dat proces.
Arbeidsmigratie beheerst het debat in België als één van de oplossingen om het tekort aan talent op te lossen. Enhesa vraagt de medewerkers niet om naar België te emigreren. Werken op afstand is technisch perfect mogelijk en het bedrijf bewaakt de inclusie. “Je kan mensen niet dwingen om naar België te verhuizen. Je kan hen ook op afstand laten werken en een volwaardig deel van het team laten voelen”, aldus Beatriz Preto.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.