Privacyverklaring

Gratis opleiding om knelpuntberoep bewakingsagent in te vullen

17 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Hans Ternoot, Seris Security

Bewakingsagent is volgens de VDAB in 2024 een van de 46 knelpuntberoepen met ernstige personeelstekorten. Seris Security pakt deze uitdaging aan door de opleiding tot bewakingsagent gratis aan kandidaten aan te bieden. Na een screening nodigt het bedrijf geselecteerde kandidaten uit voor de opleiding bij de Seris Academy. “Het is een kans om een loyale band met toekomstige medewerkers op te bouwen.”

Seris Security zoekt al jaren naar nieuwe medewerkers. Ze hebben vooral behoefte aan bewakingsagenten, alarmcentraleoperatoren, projectmanagers, monteurs, technische profielen en IT-specialisten. Vooral de zoektocht naar gewapende bewakingsagenten en installateurs van alarmsystemen is lastig. Ondanks economische onzekerheid blijft de arbeidsmarkt krapte vertonen. Op de knelpuntberoepenlijst van 2024 staan 241 beroepen, waarvan 46 met het label “zwaar statistisch knelpuntberoep”. Bewakingsagent is er daar een van.

Gratis opleiding als antwoord

Kandidaten geraken afgeschrikt door de kosten van de verplichte vergunningen en opleidingen. Die lopen al snel op boven de duizend euro. Seris Security biedt deze opleidingen voortaan gratis aan om die drempel te elimineren. In april kregen vijftien mensen deze kans en er was veel interesse”, aldus Hans Ternoot, hr-directeur. “Als dit initiatief succesvol blijkt breiden we de aanpak uit naar een grotere groep. Na de opleiding kunnen de deelnemers onmiddellijk aan de slag voor een van de klanten van Seris Security.”

Opleiding verhoogt retentie

Het bedrijf erkent dat kandidaten met het certificaat ook bij concurrerende bewakingsfirma's aan de slag kunnen. Maar tegelijk beschouwt Seris de opleiding als een kans om een sterke en loyale band met toekomstige medewerkers op te bouwen. Ze vertrouwen op hun opleidingsgerichte bedrijfscultuur om kandidaten aan zich te binden. Seris Security biedt jaarlijks ongeveer 4000 formele opleidingsdagen aan. De opleidingscultuur versterkt niet alleen de vaardigheden van de medewerkers maar draagt ook bij tot een hoger niveau van retentie.

Sociale- en communicatievaardigheden spelen een steeds grotere rol in de functie van bewakingsagent. “Onze agenten zijn dikwijls het eerste aanspreekpunt bij onze klanten. Daarom is het belangrijk dat zij de kwaliteiten hebben om op de juiste manier met bezoekers om te gaan in elk type situatie. Opleidingen bestaan onder meer uit simulaties met professionele acteurs om agenten voor te bereiden op diverse omstandigheden”, vertelt Hans Ternoot.