Privacyverklaring

Minder administratie en meer efficiëntie bij opleidingsbedrijven

6 september 2023
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Van links naar rechts: Cedric Gordon, Olivier De Grande en Stijn Blomme (©Smart Lions)

Met zijn IT-bedrijf ‘Smart Lions’ wil Stijn Blomme de administratieve processen van opleidingsbedrijven vereenvoudigen. “Veel bedrijven hebben het moeilijk om de marktvraag te volgen. Met ons platform halen we de druk weg bij de secretariaten waardoor ze volledig kunnen focussen op hun kernactiviteiten”, zegt Stijn Blomme.

In België zijn er naar schatting tienduizend opleidingsbedrijven actief. “Het is een vrij grote en sterk gediversifieerde sector met bedrijven die allemaal op een zo efficiënt mogelijk manier willen werken. Dat is vandaag een grote uitdaging, want de administratieve druk is bij de secretariaten van die bedrijven vaak beklemmend hoog”, stelt Stijn Blomme.

Flexibel platform

Maandenlang volgde Stijn Blomme van nabij hoe die secretariaten hun administratie verwerken. “Dat was een eye-opener. In veel gevallen is de registratie en accreditatie van deelnemers niet gedigitaliseerd en gebeurt de facturatie naar klanten nog manueel. Dat vraagt personeelsinzet, is tijdrovend en moet gewoon beter, vonden we. Alleen digitaliseer je die processen niet van vandaag op morgen. Er zijn verschillende parameters en variabelen waar je rekening mee moet houden. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een cursist doorheen zijn traject plots zijn opleiding wil beëindigen of beslist hij om tijdens zijn traject een andere module te volgen.”

Daarom richtte Stijn Blomme na twee jaar onderzoek en ontwikkeling een flexibel platform op, onder de naam Smart Lions. “Het is een veelzijdige tool, die de informatie en opleidingsgeschiedenis van alle cursisten in een centrale database bundelt, maar ook automatisch mails, creditnota’s, facturen en attesten verstuurt. Onze efficiënte oplossing zorgt voor minder werkdruk bij de secretariaten van opleidingsverstrekkers.”

Inzicht in opleidingen

In een testfase maakten een aantal organisaties, zoals het Korzybski Instituut, Vemehak, KennisAteliers, het Rail Competence Center en Act Now kennis met het platform. “Zij reageren alvast enthousiast en dat sterkt me in het geloof dat er voor ons product ook een markt is”, zegt Stijn Blomme. “Bovendien is ‘Smart Lions’ niet alleen voor deze vormings- en opleidingscentra interessant. Ook werkgevers en hr-managers kunnen het gebruiken, bijvoorbeeld als trainingmanagementmodule om meer inzicht te krijgen in de opleidingen van werknemers.”