Vrouwen bekleden in België 38 procent van de bestuurszetels. Daarmee staat ons land op de vierde plaats wereldwijd. De evolutie naar genderdiversiteit verloopt gunstig, maar acceleratie is vereist. Bedrijven met een divers bestuur presteren financieel beter. Bianca Chang: “Voed de successiepijplijn en er ontstaat een positieve opwaartse spiraal.”
Bianca Chang leidt het zogenoemde Boardroom Program bij Deloitte België, dat jaarlijks de genderdiversiteit in bestuursorganen meet en analyseert. “België doet het relatief goed ten opzichte van het buitenland. De overheidsmaatregelen omtrent quota stimuleren de diversiteit. Maar de quotumregel genereert nog onvoldoende acceleratie. Daarvoor is een interventie van verschillende stakeholders zoals aandeelhouders en investeerders vereist.”
De studie van Deloitte toont aan dat wanneer bedrijven de pijplijn met vrouwelijke kandidaten voor bestuursfuncties voldoende weten te voeden, er een positieve opwaartse spiraal ontstaat. Ook de aanwezigheid van meer vrouwelijke bestuurders creëert een gunstig effect op de in- en doorstroom van vrouwen naar topfuncties. Het sentiment bij financiële belanghebbenden, zoals kredietverstrekkers of commerciële partners, kan een bijkomende accelerator betekenen om genderdiversiteit als doelstelling hoger op de strategische agenda te plaatsen.
Quota werpen vruchten af
Welke obstakels ziet Bianca Chang om extra vrouwen naar bestuursfuncties te leiden? Ze is optimistisch ingesteld: “Kijkende naar de resultaten van de studies over de voorbije jaren, merk je een positieve evolutie. Toch vraagt de opbouw van de pijplijn van kandidaten de nodige tijd. Er is openheid vereist bij de bedrijven zelf om vrouwen toe te laten tot de C-suite. We zien dat ze voor de benoeming van de hoogste mandaten van ceo en voorzitter van de raad van bestuur vaak terugvallen op ervaring in dezelfde rol als criterium. Een herbeoordeling van de selectiecriteria is opportuun: kijk onder meer naar andere soorten van expertise, of ervaring in alternatieve voorzittersrollen.”
De studie demonstreert dat vrouwen wél vaker zijn vertegenwoordigd als voorzitter van specifieke bestuurscomités, zoals een remuneratiecomité of een audit- of risicocomité. In België is voor de auditcomités genderpariteit behaald. De financiële sector scoort daar bijvoorbeeld goed. De opgelegde quota van de regulator werpen hun vruchten af. “Daarnaast is de pijplijn historisch kwalitatief verrijkt. Financiële instellingen voegen vrouwen toe aan de C-suite op basis van hun kennis en ervaring binnen de financiële sector zelf.”
Financieel beter
Bianca Chang beschouwt diversiteit niet als de ultieme doelstelling op zich. Het is niet alleen een resultaat van de geleverde inspanningen, maar vooral een hulpmiddel en een hefboom voor de onderneming. Niet de quota an sich zijn prioritair, wel de gegenereerde voordelen die ze bieden. Gemiddeld presteren ondernemingen met een paritaire genderdiversiteit financieel beter. “Ook andere kernprestatieindicatoren scoren hoger. Quota hebben dus hun merites.”
Masculien leiderschap
Opvallend: de economisch turbulente jaren aan het begin van dit decennium kenden geen negatieve impact op de genderdiversiteit aan de top van de ondernemingen. De pandemie, de energiecrisis en de volatiliteit op de financiële markten brachten geen roep naar meer masculien leiderschap met zich mee.
Gaan vrouwen behoedzamer om met risico’s en verklaart dat hun sterkere aanwezigheid in audit- en risicocomités? Bianca Chang: “Het draait om de juiste persoon in de juiste rol. Je dient het type onderneming waarin de rol zich aandient te analyseren: de ondernemende cultuur van een start-up en scale-up of de gevestigde structuur van een grote onderneming. Dat geldt ook voor de sector. Een risicobereid persoon zou waarschijnlijk goed passen in de context van een start-up. Terwijl je in een financiële omgeving vermoedelijk beter gebaat bent met een profiel dat meer risicoavers is.”
Selectie van bestuurders
Investeerders en aandeelhouders hebben de sleutel in handen om de acceleratie naar genderpariteit een stimulans te geven. Welke elementen maken dat ze het thema hoger op de agenda plaatsen? Er spelen allicht ethische overwegingen mee, net zoals de betrokkenheid om als bestuur een betere weerspiegeling van de samenleving te realiseren. De nieuwe generatie referentieaandeelhouders kent voorrang toe aan genderdiversiteit. “Maar vooral de betere aantoonbare financiële resultaten betekenen een hefboom om te kiezen voor genderdiversiteit. Wanneer je als privépersoon belegt, opteer je ook voor diversificatie in de portefeuille. Daarnaast spelen de flankerende effecten van de uitrol van ESG-rapportering en de EU-verordening op loontransparantie. Of technologie op basis van AI de genderdiversiteit zal versnellen? De selectie van bestuurders blijft vooralsnog een proces met een sterke persoonlijke en menselijke aanpak.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.