Personen met een psychische kwetsbaarheid ondervinden nog altijd moeilijkheden bij de zoektocht naar duurzaam en betaald werk. Ondanks hun kwalificaties zien werkgevers hen vaak over het hoofd. Dat is nadelig voor de sollicitant en voor organisaties die talent mislopen. Een studie van de AP Hogeschool toont een weg naar inclusievere werving- en selectieprocessen. “Zorg ervoor dat je organisatie voorbereid is om sollicitanten met een kwetsbaarheid te ontvangen.”
Een inclusief werving- en selectieproces bezorgt kandidaten gelijke kansen om succesvol door te stromen naar de werkvloer.
Een kwart van de bevolking heeft in zijn leven te maken met psychische aandoeningen. “Ook zonder een diagnose of uitgesproken psychische moeilijkheden kent iedereen wel eens een zware periode, overbelasting of teveel stress. Toch rust er een groot taboe op”, vertelt Hanne Claessens van AP Hogeschool die het onderzoek voerde. Bewustzijn bij werkgevers en rekruteerders is belangrijk, zodat ze onbedoeld getalenteerde kandidaten niet uitsluiten als gevolg van onbewuste vooroordelen. Personen met psychische kwetsbaarheid zijn even gekwalificeerd als anderen. Een inclusieve aanpak bij werving zorgt ervoor dat deze groep een eerlijke kans krijgt.
Voor inclusie is geen aparte procedure nodig. Een aantal eenvoudige aanpassingen maakt al een verschil. Deze aanpassingen maken niet alleen de werkvloer toegankelijker voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar dragen ook bij aan het welzijn en de tevredenheid van alle medewerkers. Dat versterkt de retentie en het werkgeversimago.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.