Privacyverklaring

Diversiteit & Inclusie gaan samen met mentale flexibiliteit

24 mei 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Tamara Makoni

Uit een recente studie van Vlerick over hr-prioriteiten bij grote Belgische bedrijven blijkt een groeiend bewustzijn van het belang van diversiteit & inclusie. Bedrijven lijken te beseffen dat de samenleving diverser is dan ooit en organisaties zouden deze realiteit moeten weerspiegelen.

Maar dat is niet wat er nu gebeurt. België is het slechtste land in de EU voor mensen met een niet-Europese achtergrond om een ​​baan te vinden. Toen we hierover nadachten, lazen we een blog van Tamara Makoni. Ze is ceo van Kazuri en werkt in Brussel als consultant op het gebied van diversiteit en inclusie (D&I).

Tamara Makoni: “Ik werk vooral met bedrijven die aan het begin staan ​​van hun reis naar een meer inclusieve cultuur. Ik help hen vragen te beantwoorden zoals ‘wat betekent D&I voor mijn zakelijke context?’ , ‘Waar moet ik beginnen?’, ‘Hoe vertaal ik inzichten naar concrete acties?’. Een belangrijk onderdeel van dit werk is teams helpen om effectief samen te werken in verschillende culturen.

Jouw achtergrond zorgt alvast voor ervaring...

Tamara Makoni: “Ik ben inderdaad geboren in Washington DC als dochter van expats, woonde daarna in Zimbabwe en Groot-Brittannië, voordat ik naar Brussel kwam. Ik begon mijn carrière in technologie, maar begon al snel te werken aan interculturele programma's om teams binnen multinationals te helpen om beter samen te werken om hun strategische doelen te bereiken. Ik heb ook aan diversiteitsinitiatieven gewerkt en nu breng ik via Kazuri Consulting beide onderwerpen samen, omdat ik intercultureel begrip zie als een cruciaal onderdeel van inclusieculturen.”

Er wordt wel eens gezegd dat multiculturele teams veel beter kunnen presteren dan homogene teams als ze goed worden geleid, maar al te vaak ondermaats presteren door slecht management.

Tamara Makoni: “Dat zie ik in de praktijk. Goed presterende homogene teams houden vaak vast aan beproefde formules die succes in het verleden mogelijk gemaakt hebben. Dat kan op korte termijn werken, maar op lange termijn verhindert het hen om de volgende stap naar een hoger innovatieniveau te zetten. Om dit te overwinnen, moeten leiders verschillende perspectieven zien als een troef in plaats van een belemmering en iedereen accepteren - niet alleen degenen die zich conformeren aan de dominante norm.”

In een blog schreef je: "Door op een agile manier te denken, kan een persoon dubbelzinnigheid tolereren, verschillende mogelijkheden overwegen en de hoeveelheid stress minimaliseren die je ervaart wanneer je iets onbekends tegenkomt."

Tamara Makoni: “Een flexibele mindset toepassen bij het werken met anderen zal je effectiviteit in multiculturele teams en omgevingen verbeteren. Het kan bijvoorbeeld oncomfortabel zijn als je je aansluit bij een team dat vergaderingen anders leidt dan je in het verleden gedaan hebt. Maar anders betekent niet noodzakelijkerwijs dat er inferieure resultaten zullen zijn. Gebruik het ongemak als een leermogelijkheid: wat kun je doen om succesvol te opereren in deze nieuwe context? Hoe sluit de manier van werken van dit team aan bij de waarden van jouw bedrijf? En, belangrijker nog, wat kun je uit deze ervaring halen om je eigen methodes te verrijken?”

Je zou kunnen zeggen dat elk bedrijf zijn eigen cultuur en waarden heeft en dat die door iedereen gerespecteerd moeten worden.

Tamara Makoni: “Natuurlijk, maar flexibel zijn betekent niet dat je toegeeft of uit het oog verliest wat je wilt: een elastische band kan voorwerpen bij elkaar houden juist omdat hij flexibel is, niet ondanks zijn flexibiliteit. Het is geen zero-sum game. Zoals Colin Powell zei: 'Leiders respecteren hun kernwaarden, maar ze zijn flexibel in hoe ze die uitvoeren.'”