Ziekte treft medewerkers soms tijdens hun vakantie. Gemiddeld gaat het om vijf tot zeven ziektedagen. Sinds dit jaar mag je de niet-genoten vakantie later in het jaar opnemen als je de regels volgt. Een kwart van de kmo’s vermoedt misbruik door sommige medewerkers.
Sinds 2024 worden ziektedagen die samenvallen met vakantiedagen officieel erkend als ziekteverlof, op voorwaarde dat de werknemer tijdig melding maakt bij de werkgever en een medisch attest voorlegt. Door deze maatregel kan de werknemer de niet-genoten vakantiedagen later in het jaar opnemen. Dat is in lijn met Europese richtlijnen die stellen dat vakantie pas als ontspannend wordt gezien als de werknemer volledig hersteld is.
Het aantal medewerkers in de industrie- en bouwsector dat ziek wordt tijdens hun vakantie ligt opmerkelijk hoger dan in de dienstensector. Opvallend is dat de gemiddelde duur van de ziekte tijdens de vakantie verschilt per sector. Zo gaat het bij de industrie- en bouwsector om vijf werkdagen, terwijl het in de dienstensector vaak om zeven werkdagen gaat.
De maatregel kent echter enige controverse, vooral bij werkgevers in de industrie- en bouwsector. 36% van de kmo’s in de secundaire sector vreest dat de regeling vatbaar is voor misbruik. 11% van hen vermoedt zelfs misbruik op grote schaal. Daartegenover vreest 24% van de kmo’s in de dienstensector voor misbruik van de nieuwe regels. Tegelijkertijd zijn medewerkers in deze sector minder op de hoogte van de mogelijkheid om ziektedagen tijdens de vakantie te recupereren. 17% van de kmo’s in deze sector denkt dat hun personeel onvoldoende geïnformeerd is, tegenover 11% in de industrie- en bouwsector.
Anneleen Verstraeten, kmo-adviseur bij SD Worx verduidelijkt: “De niet-genoten vakantiedagen worden terug toegevoegd aan de vakantieteller van de medewerker om dit jaar nog op te nemen. Hoe later op het jaar zoiets voorvalt, hoe moeilijker de vakantiepuzzel te leggen is.”
De vernieuwde vakantiewetgeving brengt ook praktische implicaties met zich mee voor werkgevers. De wet stelt dat bedrijven de regels rond ziektedagen tijdens vakantie duidelijk in hun arbeidsreglement moeten opnemen. Anneleen Verstraeten adviseert werkgevers om het arbeidsreglement te updaten. Zo geeft de werkgever aan wat hij van medewerkers verwacht inzake het medisch attest. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat een medisch attest vereist blijft. Zelfs wanneer een bedrijf normaliter geen ziektebriefje eist voor de eerste drie ziektedagen van het jaar.
Daarnaast introduceert de wetgeving vanaf eind 2024 een beperkte mogelijkheid om wettelijke vakantiedagen die niet zijn opgenomen, over te dragen naar het volgende kalenderjaar. In uitzonderlijke gevallen kan deze overdracht zelfs voor de daaropvolgende twee jaren gelden. Ook deze nieuwe regels moeten worden opgenomen in het arbeidsreglement.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.