Privacyverklaring

Vakbonden sterker dan ooit: jongeren aan zet bij sociale verkiezingen

13 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Wim Van der Linden - Randstad Belgium

Vakbonden in bedrijven blijven ijzersterk, met 55 procent van de werknemers die zich sterk betrokken voelen. Het wederzijdse respect tussen vakbond en management is verbeterd van 68 procent naar 72 procent. Dat blijkt uit de vierjaarlijkse studie van Randstad over werknemersparticipatie rond sociale verkiezingen.

Het aandeel werknemers dat stelt dat vakbonden het vertrouwen genieten van de werknemers, bedraagt 72 procent en op bijna alle aspecten ging de perceptie van de vakbond erop vooruit. Het wederzijds respect tussen vakbond en management is volgens de werknemers licht toegenomen (van 68 naar 72 procent). Iets minder dan de helft is van mening dat management en vakbond veel ruzie maken en 66 procent is van mening dat er veel overleg is tussen management en vakbond.

Vakbonden genieten draagvlak

Arbeiders zijn duidelijk het meest positief over de vakbonden. Het algemeen gemiddelde bedraagt 55 procent. Kaderleden onderschrijven wel nog steeds met een redelijke meerderheid dat er veel respect is tussen management en vakbond, maar het percentage ligt duidelijk onder het gemiddelde.

“Sinds 2004 stellen we vast dat de vakbonden beschikken over een groot draagvlak in de bedrijven en, in tegenstelling tot een breed gedragen perceptie, is er geen enkel teken dat erop wijst dat dit afneemt. Die vaststelling kunnen we ook in 2024 maken. De positie van de vakbond in de bedrijven blijft ijzersterk. Ze weten wat leeft bij de mensen, stellen realistische eisen en genieten het vertrouwen van de werknemers”, klinkt het bij Wim Van der Linden van Randstad Belgium.

Toename van vragen over hoge werkdruk aan vakbonden

33 procent van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar een vraag of probleem te hebben voorgelegd aan de plaatselijke delegatie. Dit cijfer blijft relatief stabiel ten opzichte van vorige metingen. Bij arbeiders ligt dat percentage een stuk hoger. Hier gaat het om bijna de helft van de arbeiders.

We stellen vast dat vragen rond loon en premies nog steeds van belang zijn. Maar vragen rond een stijgende werkdruk houden werknemers steeds meer bezig. Het meest voorkomende onderwerp in vragen gericht aan de syndicale afvaardiging was een te hoge werkdruk. Vragen rond loon en premies vervolledigen de top drie.

Jongere medewerkers tonen meeste interesse in sociale verkiezingen

Zes op tien werknemers zou gaan stemmen voor de sociale verkiezingen, indien ze de mogelijkheid krijgen hiertoe. Kaderleden willen bij benadering net zoveel gaan stemmen als arbeiders (68 procent). Het aantal bedienden ligt 10 procentpunt lager.

Iets meer dan de helft van de werknemers heeft interesse in sociale verkiezingen. Dat is quasi stabiel tegenover de voorbije edities. Bij vakbondsleden bedraagt dit zelfs 71 procent, bij niet-leden 48 procent.

Indien je enkel kijkt naar de resultaten van werknemers bij bedrijven waar sociale verkiezingen plaatsvinden, toont zelfs 65 procent interesse in de verkiezingen. Bij bedrijven waar geen sociale verkiezingen plaatsvinden, blijft het aandeel werknemers dat interesse toont vrij constant (44 procent).

Opvallend is dat de interesse in de sociale verkiezingen het hoogst ligt bij de jongere medewerkers van 18 tot 24 jaar (62 procent).

Betwisting sociale bescherming voor kandidaten sociale verkiezingen

Iets meer dan de helft van de werknemers geeft aan te denken dat kandidaten voor de ondernemingsraad dit enkel doen om te genieten van de extra sociale bescherming. Deze perceptie heerst het sterkst bij 18 tot 24-jarigen en arbeiders. 81% van de bevraagde werknemers sluit zich bij de wettelijke bescherming van belangenvertegenwoordigers. Dit aandeel steeg duidelijk over de jaren heen.

Bron: Randstad Belgium