Privacyverklaring

Zeg niet te snel dat de vierdagenwerkweek onmogelijk is

22 augustus 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Machiel den Dekker

In juni kondigde softwarebedrijf Afas aan om de vierdagenwerkweek in te voeren met loonbehoud. Dat gedurfde idee evolueerde bij directeur Machiel den Dekker van aversie naar affectie. “Het concept sluit aan bij onze bedrijfsmissie. Ik raad iedereen aan om bewust na te denken over productiviteit en slimmer werken.”

De Nederlandse vestiging van Afas start met de vierdagenwerkweek vanaf januari 2025. België volgt in de loop van volgend jaar. “We kijken nog even de kat uit de boom en leren van onze noorderburen”, legt Machiel den Dekker uit. Hij zal als directeur zelf het goede voorbeeld geven en niet werken op vrijdag. “Vrijdag wordt een weekenddag. Dat is de norm. Je besteedt die dag op een manier die je energie schenkt voor maandag.”

Afas verwacht heil van technologie om productiever te werken, maar de vierdagenwerkweek is geen technologieverhaal. “Technologie is een hefboom voor efficiëntie, maar creativiteit, innovatie en persoonlijke ontwikkeling is dat ook. Het is te eenvoudig om alleen te kijken naar AI, want ICT maakt ons leven net jachtiger. Terwijl we rust moeten creëren.”

Vierdagenwerkweek niet voor softies

Afas is een familiebedrijf. De aandeelhouders zijn mee in het verhaal. Het directieteam was het idee aanvankelijk niet genegen. “Ons gevoel evolueerde na discussies in april van aversie naar affectie”, erkent Machiel den Dekker. “Het stond niet in ons beleidsplan. Hard werken typeert onze bedrijfscultuur. We vonden de vierdagenwerkweek iets voor softies. Maar het debat leerde ons dat het aansloot bij onze missie, namelijk inspireren om beter te ondernemen.”

Op die manier doet Afas een uitspraak over hoe je omgaat met tijd. “We prediken dat goede automatisering leidt tot meer tijd. Maar die vrijgekomen tijd vullen we traditioneel weer in met meer werk. Ik pleit om daarom bewuster bezig te zijn met productiviteit. Gaat de vrijgekomen tijd naar de aandeelhouders of naar de werknemers? Je hebt niet méér mensen nodig, je moet slimmer werken.”

Hij raadt aan om jezelf te verdiepen in de vierdagenwerkweek. “Je grootste angsten zijn boeiend om in te duiken. Zeg niet te snel dat het onmogelijk is. Zoek het eerst grondig uit en kijk over de landsgrenzen. En sta je er oprecht voor open? Het startpunt is dat geloof.”

Voordelen

Machiel den Dekker merkt een opwaartse spiraal van energie en creativiteit op. Er ontstaan nieuwe ideeën. Het thema van de vierdagenwerkweek zet een motor op de samenhang en bedrijfscultuur. De aankondiging van het nieuws zorgde voor een extra instroom van kandidaten. “Maar dat is niet de juiste motivatie om bij ons te komen werken. We zijn er ook van overtuigd dat de vierdagenwerkweek een gunstige impact zal helpen op personeelsretentie.”

Vakbonden die doorgaans de aanjagers zijn van minder werkdagen, vind je niet terug bij Afas. Ook de federale arbeidsdeal betekende geen drijfveer om met het project te starten. “We varen onze eigen koers en fungeren als ultiem voorbeeld voor hoe je beter omgaat met tijd.”

In september gaat HRmagazine dieper in op het onderwerp van de vierdagenwerkweek. Blijf ons volgen voor meer nieuws.