De geluiden over experimenten met de vierdagenwerkweek klinken steeds luider en frequenter. De internationale organisatie ‘4 Day Week Global’ en haar Belgische partner TryAngle zoeken 50 organisaties om het systeem te proberen. “Er gebeuren mooie dingen wanneer je medewerkers van bij de start betrekt.”
De oefeningen met de vierdagenwerkweek elders in de wereld, leveren bevredigende resultaten op voor werkgevers en werknemers. Alle participerende bedrijven willen ermee doorgaan. Ze rapporteren een hogere productiviteit, betere welzijnsscores, een lagere CO2-emissie, toegenomen omzet, meer sollicitanten en minder medewerkers die vertrekken. Het gaat over een collectieve vermindering van de arbeidstijd. Dat kan een vierdagenwerkweek zijn, maar bijvoorbeeld ook een afname naar 36 of 34 uren werkuren per week.
Een compensatie voor de beperktere beschikbare werktijd vinden ze in automatisatie, efficiënter vergaderen, minder woon-werkverkeer maar vooral in het focusproces van medewerkers. Kim Hilgert van TryAngle wijst vooral op het belang van een proportionele vermindering van het werkvolume. “Op die manier is het voor de werknemer geen vergiftigd geschenk.”
Machiel den Dekker, ceo bij Afas Software België deelt op de persconferentie zijn visie. Afas staat op 1 januari 2025 collectief over naar een vierdagenwerkweek. “Vrijdag wordt voor iedereen ontwikkeldag”, stelt hij. De keuze voor de vierdagenwerkweek sluit aan bij de missie en de bedrijfscultuur van Afas. Het bedrijf vraagt de medewerkers verstandig om te gaan bij de keuze wat ze doen op de extra vrije dag. “De tijd vloeit terug naar de medewerker en naar de maatschappij, bijvoorbeeld voor mantelzorg of vrijwilligerswerk op school”, vertelt Machiel den Dekker. Meer weten over het dossier van Afas? HRmagazine sprak eerder met Machiel den Dekker over de vierdagenwerkweek. Dat interview leest u hier.
Bij TryAngle is de vierdagenwerkweek met loonbehoud al realiteit. De sleutel tot het succes ligt bij de betrokkenheid van de medewerkers van bij de start van het proces. “Er gebeuren mooie dingen wanneer je medewerkers vroeg betrekt”, getuigt zaakvoerder Griet Deca. “De vrijgekomen tijd is een echte bonus. We vergaderingen minder en efficiënter. Downsizen in energiegevers en talenten van medewerkers doen we niet. En het bedrijf is financieel kerngezond. Ik ben echter niet naïef: deze samenwerkingsvorm kan niet in elke sector of métier.”
Kim Hilgert somt drie take-aways op:
Geïnteresseerde organisaties kunnen zich melden tot 31 oktober om deel te nemen aan het experiment. Van november tot januari loopt de voorbereidingsfase met opleiding en planning. En van februari tot juli 2025 vindt de testperiode met de verminderde werktijd plaats. Er vinden drie meetmomenten plaats, wetenschappelijk ondersteund door onderzoekers van de Artevelde Hogeschool.
Deze oefening is onafhankelijk van het project dat het Federale Planbureau lanceerde samen met de UGent.
Je leest de komende weken meer in HRmagazine over de verschillende visies en meningen over de vierdagenwerkweek. We praten onder meer met een hr-directeur die tegenstander is van het initiatief en met een academicus die onderzoek doet naar het onderwerp. Interesse in een membership? Contacteer Jennero Rijaard via Jennero.Rijaard@nieuwemediagroep.be
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.