In de wedren om geschikt personeel te vinden zijn kleine en middelgrote ICT-bedrijven niet meteen top of mind bij pas afgestudeerde IT-profielen. Bij PeopleWare binden ze juniors en stagiairs aan zich door een erg praktisch opgezette Academy. “In plaats van senioriteit bij een ander te zoeken, gaan we dichter naar de bron.”
Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn bedrijven almaar inventiever om geschikt personeel te vinden. In de krappe visvijver van ICT-profielen is een eigen Academy een rekruteringstool geworden. “Het is moeilijk om goede medewerkers te vinden”, zegt Glen Staes. “De echt goede die je in je organisatie wil, zitten al ergens. En ze zitten daar meestal ook graag, waardoor je moet hopen dat ze op een bepaald moment behoefte hebben aan een nieuwe uitdaging."
Software-ingenieur Glen Staes is competence manager bij PeopleWare. De software-ontwikkelaar uit Lier werd opgericht in 1994 en groeit gestaag. “We zijn al 28 jaar een gevestigde waarde. We bouwen software op maat, geen standaardpakketten.”
De klanten zijn zowel overheden als ondernemingen uit de bouw- of de farmaceutische sector. "Het gaat om grotere projecten die verschillende maanden tot zelfs jaren lopen, dus daarbij komt wel wat expertise kijken”, duidt Staes.
Het bedrijf telt nu zo’n zestig medewerkers, waarvan vijfenvijftig ontwikkelaars. Om de groei verder te ondersteunen zoekt PeopleWare nog extra mensen. “Het gaat om uitvoerende ontwikkelaars, mensen die een analyse krijgen en van daaruit een project kunnen uitwerken”, zegt Glen Staes. “Vroeger werd er al eens over het muurtje gekeken bij andere bedrijven, maar sinds kort kiezen we een andere strategie. In plaats van senioriteit weg te kapen bij andere organisaties, zoeken we dichter bij de bron.”
Een onderdeel van die strategie is om opdrachten te geven aan scholen. “Onderwijsinstellingen zijn vaak op zoek naar concrete cases die als leerstof dienen tijdens hun opleidingstraject”, zegt Glen Staes. “Door het feit dat we inbreken in dat schooltraject krijgen we naambekendheid bij hen en worden we zo – hopelijk – top of mind.”
Het idee rijpte om een eigen Academy op te starten, een interne opleidingsschool waarbij PeopleWare juniors en stagiairs aan zich wil binden. De reden om een Academy op te richten, is vooral om startende junior ontwikkelaars concrete kansen te geven, zonder dat ze meteen in het diepe moeten springen. In de eerste Academy zitten vier juniors en drie stagiairs. “Die jonge mensen komen van de schoolbanken en hebben veel goesting om erin te vliegen. We willen niet dat enthousiasme fnuiken door er een opleidingsschool van enkele weken van te maken. We opteren liever voor de praktische aanpak en nemen ze mee in een concreet project.”
Vanaf dag één krijgen ze een heuse klantencase. Op die manier krijgen ze de kans om van alle aspecten van het ontwikkelen van software te proeven, in een écht klantenproject, met een wat ruimere timeline. Onder begeleiding van seniors kunnen ze meteen aan de slag.
PeopleWare wil zo de race te winnen in een wat ongelijke wedstrijd. Als softwarebedrijf zit het ergens tussen de grote namen van de technologiewereld, maar tegelijk is het ook geen sexy start-up die de hoofden bij jonge profielen op hol doet slaan. “Je hebt mensen die dromen van de Microsofts van deze wereld en bereid zijn om meer dan zeventig uur per week te werken om die loopbaan na te jagen”, zegt Glen Staes. “Het hangt ervan af wat je zoekt. Wij stellen eerder de work-lifebalance voorop en geven de kans om projecten van nul op te zetten. Dat is ook een start-up op zichzelf en tegelijk kun je genieten van de voordelen van een gevestigde waarde, met een gevoel van veiligheid. Het is het beste van beide werelden.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.