Privacyverklaring

HRupdate 5 september: Jezelf zijn op het werk

4 september 2024
Tekst
Gert Verlinden

In welke mate kun je jezelf zijn op het werk? Nu de zomervakantie voor de meeste werknemers een warme herinnering is, dringt de realiteit van de job opnieuw door. Onze columnist Frank Helsmoortel wuift de vakantie uit en vraagt zich af of we zijn wie we willen zijn in onze professionele rol.

Onderzoek van professor Anja Van den Broeck leert dat jezelf kunnen zijn in de job determinerend is voor het enthousiasme over je werk. Dat is voor bijna twee derde van de Belgen het geval. Daarnaast vervolledigen zinvol werk én de job goed onder de knie hebben, het podium met kenmerken die enthousiasme opwekken.

Zij-instromers in het onderwijs kiezen vaak omwille van die zinvolheid voor een job voor de klas. Om het personeelsverloop te beperken, slaan VDAB, de Provincie West-Vlaanderen en de hogescholen Vives en Howest de handen in elkaar. Een proefproject biedt ondersteuning aan zij-instromers. Heb je kinderen? Hopelijk blijft hun leerkracht een volledig schooljaar op post.

Om de job goed onder de knie te hebben, is permanent leren een noodzaak. Een aanzienlijk gedeelte van de opleidingsdagen waar werknemers recht op hebben, blijft onbenut. Dat is een waarschuwingslampje in een snel evoluerend werklandschap. Wie zichzelf wil blijven op het werk, spijkert z’n kennis en vaardigheden tijdig bij.

Onze inspiratie deze week: