Privacyverklaring

HRupdate 28 maart: een bourgondische sandwich

27 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden

De sociale verkiezingen staan voor de deur. In HRmagazine van deze maand deelt An Moernaut haar succesrecepten over hoe managers omgaan met vakbonden. De specialiste in syndicale relaties plaatst de leidinggevenden mee aan het stuur. “Koudwatervrees of niet, laat je erkennen door de vakbondsvertegenwoordigers als eerste aanspreekpunt.” Ze ontwikkelt een set aan tools om managers te ontwikkelen in die rol.

Ook Geert Walschap trok managers mee in het bad van de modernisering van het loonbeleid bij Umicore. Dat zorgt voor een breed draagvlak, want projecten van die grootteorde overstijgen het bereik van hr.

In de jaarlijkse hr-barometer van Vlerick Business School is het thema ‘opleiding en ontwikkeling’ de sterkste stijger in de hitlijst van hr-prioriteiten. De focus op mensen inzetbaar houden via upskilling en reskilling groeit. Dat is een bemoedigende evolutie. Waar een krappe arbeidsmarkt al niet goed voor is.

Vakbondsrelaties managen, participeren in rewardprojecten, opleiding en ontwikkeling faciliteren: het zijn opnieuw extra bordjes voor de leidinggevenden om in de lucht te houden. Het Mind Health Report van AXA toont aan dat middle managers een risicogroep vormen voor mentaal welzijn. Ze zijn de buffer tussen de werknemers en de top. Een sandwich-rol die intussen bourgondisch belegd is. Zorgen zij zelf voor een persoonlijk recept voor mentaal welzijn?

Onze inspiratie