Privacyverklaring

Vijf tips om samen met syndicale partners een loonbeleid te moderniseren

25 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Geert Walschap

Umicore rolde in 2023 een gemoderniseerd en geharmoniseerd loonbeleid uit. Een traject van meer dan een decennium, maar wel solide gedragen door het management en de vakbonden. Elke individuele medewerker gaat er financieel op vooruit, maar niet in dezelfde mate. Geert Walschap deelt vijf tips om samen met de syndicale partners een loonbeleid te moderniseren.

Geert Walschap is head of people & organisation voor de activiteit Recycling bij Umicore en in België eindverantwoordelijke voor de syndicale relaties. Samen met de hr-managers in de lokale sites is hij het gezicht naar de vakbonden. Het nieuwe loonbeleid steunt op drie pijlers:

  1. Een aantrekkelijke basisverloning, afgestemd op de Belgische arbeidsmarkt als referentiekader
  2. De invoering van een prestatiegebonden loonelement waar iedereen voor in aanmerking komt
  3. De introductie van een cafetariaplan, afgestemd op de behoeften en de levensfase van elke medewerker.

De weg naar het nieuwe loonbeleid

Over het nieuwe loonbeleid en de weg er naar toe, lees je deze maand het uitgebreide artikel in HRmagazine. Hieronder lees je alvast vijf tips om samen met de syndicale partners een loonbeleid te moderniseren.

  1. Tip1: alle neuzen in dezelfde richting bij het management en hr. Creëer eerst een stevig draagvlak. Zo’n project overstijgt hr. De top moet achter de visie staan en zelfs vragende partij zijn.
  2. Tip 2: formuleer van bij het begin de doelstellingen zeer helder. Wees duidelijk over de te leveren inspanningen en investeringen.
  3. Tip 3: een omvangrijke groep aan syndicale vertegenwoordigers rond de tafel werkt aanvankelijk stroever, maar is op termijn de beste manier. Je betrekt méér mensen en iedereen is deel van het akkoord. Dat is een voordeel inzake de implementatie en communicatie nadien.
  4. Tip 4: openheid, transparantie en vertrouwen in de relatie van hr naar directie en vakbonden. Zo ontstaat ruimte voor de nodige concessies langs beide kanten.
  5. Tip 5: onderschat en romantiseer een traject niet want er zijn harde noten te kraken. Maar door er samen door te gaan, vorm je een sterk fundament voor de toekomstige syndicale samenwerking.

Interesse in een membership in HRmagazine? Contacteer gerust Murielle Cosyns.