Privacyverklaring

Gids bij organisatiedesign

24 april 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Herman Vantrappen

1-2-3 minuten met Herman Vantrappen over organisatiedesign

Bedrijven sleutelen regelmatig aan hun organisatie. Toch loopt het dikwijls fout bij zo’n redesign. Herman Vantrappen, directeur van adviesbedrijf Akordeon, heeft er samen met Frederic Wirtz een nieuw boek over geschreven, “The Organization Design Guide”, uitgegeven door Routledge.

1. Wat maakt het verschil tussen slagen en mislukken in organisatiedesign?

De eerste voorwaarde voor succes is evident: de directe aansturing door een besluitvaardige ceo. Daarnaast moet het directieteam zichzelf de kans geven, ondanks de soms hoog oplopende emoties, om een genuanceerd, inhoudelijk debat te voeren. Wat een goed ontwerp is voor het ene bedrijf, is het niet per se voor een ander. Veel hangt af van de historiek van het bedrijf en zijn context en doelstellingen. Mirakeloplossingen bestaan sowieso niet. Een organisatie is een complex systeem dat continu evolueert en moet evolueren. Maar zich laten meeslepen door eenzijdige, modieuze concepten is niet slim.

2. Wat is de invloed van hiërarchie bij organisatiedesign?

Organisatie gaat natuurlijk over veel meer dan formele hiërarchische structuren met vakjes, lagen en lijnen. Louter concepten zoals radicale decentralisatie, netwerkorganisatie of zelfsturende teams volstaan niet. Hierover is een mooie quote van managementexpert Stephen Bungay: “Bij afwezigheid van een expliciete hiërarchie komt ze vanzelf tot stand, niet op basis van de noden van de organisatie, maar van macht.”

3. Is veranderingsbeheer niet belangrijker dan het ontwerp zelf?

Slim veranderingsbeheer is essentieel. Maar zelfs het meest intensieve veranderingsbeheer zal fundamentele gebreken in de stroomopwaarts gemaakte ontwerpkeuzes niet goedmaken. Aan het einde van het veranderingsproces zul je helaas merken dat het nieuwe ontwerp niet de verhoopte baten oplevert. Veel middelen, tijd en energie zijn verspild. Het loont daarom om eerst wat dieper na te denken over alternatieve ontwerpen en dan het zinvolste en meest aanvaardbare te kiezen.