Privacyverklaring

Karin Bastin - ‘Verbinden doe je vanuit je zwakte’

11 mei 2023
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

“Verbinding met de medewerkers krijgen, doen we door ons kwetsbaar op te stellen. Je maakt indruk met je sterktes, maar je verbindt vanuit je zwaktes”, zo vertelde Karin Bastin op ons congres in Bordeaux.

Karin Bastin is hr-director Benelux GE Healthcare, een vernieuwer in medtech en diagnostiek. Het bedrijf telt wereldwijd 51.000 medewerkers en is actief in meer dan 160 landen. Hoe organiseer je leiderschap in zo’n groot bedrijf? Voor Karin Bastin heeft dat veel te maken met een gedeelde purpose en een cultuur gebaseerd op waarden.

Purpose

Die purpose voor GE Healthcare is duidelijk en wereldwijd gedeeld: to create a world where healthcare has no limits. Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen die purpose deelt. Voor Karin Bastin begint alles met een denkoefening over de eigen purpose en de eigen waarden. En vervolgens met het antwoord op de vraag in welke mate je jouw purpose en jouw waarden kan aligneren met die van de organisatie.

Leeuw of olifant

Bij GE Healthcare draait alles om zorgen en dat geldt ook voor het leiderschap: GE Healthcare staat voor een zorgende leiderschap. “Mensen geven niets om hoeveel je weet, tot ze weten hoeveel jij erom geeft”, zegt Karin Bastin. “Als leidinggevende moet je vertrouwen krijgen. Wanneer je mensen vraagt wie de koning van de jungle is, zal het antwoord vaak ‘de leeuw’ zijn. Maar in Ivoorkust noemen velen de olifant. Want het gaat niet over macht, maar over kracht. De olifant is groot, maar vredig en doet niemand kwaad. De leeuw wordt gevreesd, de olifant gerespecteerd. Dat laatste is wat wij nastreven.”

“Misschien moeten we ons ook af en toe de vraag stellen of we een hr-leeuw zijn, of een hr-olifant,” zo suggereert Karin Bastin aan haar publiek.

Coachen

Leidinggevenden kunnen verbinden met de medewerkers door minder te managen en meer te coachen. Management gaat over het meten van mensen, processen en performance. Maar leiderschap heeft meer te maken met het ontwikkelen van mensen, processen en performance.

En dat ontwikkelen gebeurt het best al coachend en door te connecteren met je medewerkers. “Dat doe je vanuit je menselijk zwaktes, niet met je sterktes. Empathie en zich kwetsbaar durven te tonen zijn belangrijk.” Het is niet anders dan in het gewone leven: “Als je niet authentiek blijft en je niet durft kwetsbaar op te stellen, zul je geen vrienden maken. Indruk maken doe je met je sterktes, verbinden doe je met je zwaktes.”