De trend van zogenaamde 'accidental managers' – dat zijn managers die binnen hun organisatie worden gepromoveerd zonder enige training of ondersteuning – brengt risico’s met zich mee. Om hier meer over te weten te komen, heeft Robert Walters een onderzoek uitgevoerd bij recent gepromoveerde managers. “Gebrekkig opgeleide managers veroorzaken meer personeelsverloop.”
65 procent van de managers voelt zich niet gesteund in hun nieuwe rol
De promotie tot manager is een grote stap in de carrière. Het is noodzakelijk om zich tijdens deze periode gesteund te voelen. Volgens het onderzoek beleefde 30 procent van de managers bij het aanvaarden van hun positie het ‘imposter’ syndroom, 24 procent voelde zich overwerkt en 12 procent merkte een gebrek aan middelen en ondersteuning.
Özlem Simsek van Robert Walters: "Voordat je een werknemer promoveert, is het belangrijk om te voorzien in een geschikt promotiestelsel. Een gebrekkige opleiding van toekomstige managers leidt meestal tot falen en heeft ook gevolgen voor het bedrijf. Een slechte kwaliteit van management is namelijk één van de belangrijkste redenen voor het vertrek van medewerkers.”
Bijna 7 op de 10 managers vinden dat ze "in stilte" gepromoveerd zijn
68 procent van de ondervraagde managers zegt dat ze gepromoveerd zijn zonder echte erkenning van hun werkgever. Geen officiële aankondiging van promotie, verandering van functietitel of salarisverhoging. Dit gebrek aan aandacht kan een impact hebben op de productiviteit en het gevoel van betrokkenheid, vooral in een context waarin er steeds meer verwachtingen van het leiderschap bestaan.
"De hedendaagse managers moeten hybride werkvormen integreren en voldoende aandacht schenken aan de mentale gezondheid van hun teamleden. Ze krijgen ook te maken met de opkomst van generatie Z op de werkvloer, en dus met de samenhorigheid van intergenerationele teams”, merkt Özlem Simsek op.
Is het de rol van een manager om de teams te motiveren, productief te houden en te zorgen voor hun welzijn op het werk? Dan is het essentieel dat die manager waardering en erkenning krijgt vanuit de organisatie.
35 procent van de managers heeft nog geen opleiding gevolgd
Manager worden is geen kwestie van improviseren: er is begeleiding nodig. Niettemin zegt 27 procent van de managers geen managementtraining te hebben gevolgd. Bij nog eens 8 procent bleef het bij een loze belofte. 67 procent van de respondenten verklaart minstens eenmaal de vraag te hebben gesteld naar een opleiding, wat wijst op de behoefte aan training.
Van de managers die geen training hebben aangevraagd, verklaart 46 procent dat dit te wijten is aan budgetbeperkingen. 42 procent geeft tijdgebrek als voornaamste reden aan, en 10 procent is bezorgd over de mening van hun werkgever.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.