Privacyverklaring

Het leiderschapskompas van Annelies Verlinden

4 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Laetitia Locus - ManpowerGroup,Laetitia Locus - ManpowerGroup

Voor Annelies Verlinden is sterk leiderschap evolutief. Het blijft een zoektocht. Vijf handvatten fungeren als haar leiderschapskompas:

1. De leider focust niet op zichzelf

De leider zet het eigen ego en personaliteit aan de kant. Er vindt geen verheerlijking van de personencultus plaats. Wat primeert, is wat de leider aanvangt met de organisatie, de mate waarin die mensen weet te enthousiasmeren en mobiliseren. Dat is maatwerk, want iedere medewerker heeft een eigen intrinsieke motivatie om voor een werkgever te kiezen. De beweegredenen om deel uit te maken van een groter verhaal zijn voor iedereen verschillend. Een goede leider luistert daarnaar en legt de puzzelstukken samen.

2. Leiderschap moet verbinden

En dus niet het conflict opzoeken. Lawaaierige conflictzoekers trekken meer aandacht, onder meer op sociale media. Een leider durft tegendraads te zijn en zwemt tegen de stroom in om zo’n situatie te counteren. Echte impact draait niet om duimpjes op sociale media en het hoogste aantal zichtbare mediaoptredens, wel over de bijdrage aan het algemene belang. “Als we niet samenwerken, komen we niet tot oplossingen. Door samen te werken, schenk je eigenaarschap aan de mensen.”

3. De leider stimuleert

Een goede leider faciliteert de context waarin jonge mensen tot de beste versie van zichzelf uitgroeien. Annelies Verlinden gebruikt de metafoor van de klokkenbouwer: de leider is iemand die het fijngevoelige radarwerk laat draaien, in plaats van met vlag en wimpel voorop te lopen. De leider stemt de kwaliteiten van mensen op elkaar af. Het is duurzamer als medewerkers zelf tot inzichten komen. Leren biedt het beste rendement.

4. De leider werkt op lange termijn, tegen de opgejaagdheid en tijdsgeest in.

Annelies Verlinden noemt het de Bol.com-samenleving: we verwachten dat een pakje aan de lichtsnelheid aan onze voordeur ligt. We hebben nauwelijks nog geduld. Ze adviseert om je er beter van bewust te zijn hoe en wanneer je reageert. Er zijn amper snelle oplossingen mogelijk voor al lang aanslepende problemen. Daarom is er nood aan nuance en mildheid. Neem beslissingen met een horizon van meerdere jaren in plaats van iedere dag een verbale boksmatch te bekampen. Leiderschap verbrandt zich niet aan sprints, maar kiest voor de marathon. Blijf je sprinten, dan ontstaat een neerwaartse vicieuze cirkel.

5. De leider blijft hoopvol

Hoop lijkt een ietwat naïef concept, maar is het niet. Annelies Verlinden verwijst naar het sleutelthema “Rebuilding trust” op het Wereld Economisch Forum in Davos. Hoopt hangt voor haar samen met vertrouwen, als de vaste overtuiging om ergens voor te blijven werken zonder garantie op resultaat. En hoop komt samen met verantwoordelijkheid.

Deze vijf handvatten zijn een onderdeel van het gesprek tussen Annelies Verlinden en HRmagazine. Interesse in het volledige artikel waarin zij het heeft over de balans tussen crisismanagement en strategisch leiderschap? Dat artikel lees je hier.