Privacyverklaring

Het onbenutte talent van vrouwen boven de vijftig

23 april 2024
Tekst
Caroline De Bie
Beeld
Lucy Ryan

“Vrouwen boven de vijftig jaar staan voor een drievoudige discriminatie: ze zijn geen mannen, niet piepjong en hun carrières zijn zelden rechtlijnig. Velen onder hen verlaten de corporate wereld om hun eigen professionele pad opnieuw uit te vinden. Daardoor mislopen werkgevers een waardevolle bron van kennis, ervaring en energie. Dat is een verspilling van talent”, aldus auteur Lucy Ryan in haar nieuwste boek “Vrouwen in opstand”.

In Europa is 48 procent van de vrouwen ouder dan 55 jaar gestopt met werken. Lucy Ryan onderzocht waarom zij de arbeidsmarkt verlaten. Ze ontdekte dat deze vrouwen niet beantwoorden aan het stereotype beeld dat ze te uitgeput zouden zijn om te werken. Het blijft hun ambitie om hun carrière verder te zetten maar ze verlaten toxische werkplekken.

Het boek "Vrouwen in opstand" van Lucy Ryan belicht de obstakels die vrouwen ervaren in hun carrière. Het gaat over structurele, culturele en biologische hindernissen. Na verschillende jaren waarin vrouwen extra inspanningen leverden om de vertraging in hun carrière als gevolg van het moederschap te compenseren, bereiken ze een zogenaamde 'midlife botsing'. Ze staan in voor de zorg van kinderen en ouder wordende ouders. Ze kampen ook met ingrijpende hormonale veranderingen en staan voor beslissingen op het financiële vlak.

Ervaren vrouwen kiezen voor zingeving

De werkomgevingen zijn volgens de auteur vaak door mannen en voor mannen ontworpen. Vrouwen vinden er niet de steun of flexibiliteit die ze nodig hebben. Velen zien af van hogere functies of promoties. Eenmaal deze fase achter hun ligt, floreren ze opnieuw. Ze barsten van energie, ambitie en vastberadenheid. Bedrijven catalogeren hen spijtig genoeg vaak als te oud om hun carrière voort te zetten.

Deze vrouwen kiezen voor heroriëntatie en zelfstandig werk. Ze kiezen voor jobs met meer zingeving, flexibiliteit en groei. Zo verliezen bedrijven waardevolle kennis en ervaring. Om dit tegen te gaan, stelt Lucy Ryan voor om eerlijk en billijkheid te bevorderen. Ze pleit voor flexibelere werkomgevingen en transitieprogramma's. Ze stelt ook voor om trainingen op te zetten over onbewuste vooroordelen om werknemers bewust te maken van gender gebonden stereotypen en leeftijdsdiscriminatie. Zo’n initiatieven verrijken de bedrijfscultuur en zijn cruciaal voor innovatie en groei.

Dit artikel verscheen eerder bij Htag by Références, de Franstalige partner van HRmagazine.

Revolting women by Lucy Ryan