Privacyverklaring

Persoonlijke levensles hefboom voor leiderschap

5 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Laetitia Locus - ManpowerGroup

“Kenmerken van vrouwelijk en mannelijk leiderschap zijn niet automatisch gekoppeld aan de sekse van een persoon”, stelt Caroline Wouters van investeringshuis Degroof Petercam. Als talent acquisition manager leidt ze een divers team naar leeftijd, geslacht, studie- en ervaringsachtergrond. Ze handelt naar persoonlijke waarden, normen en overtuigingen. “Trouw blijven aan jezelf vraagt moed en zelfvertrouwen.”

Caroline Wouters werkt in de financiële sector. Die bevindt zich in voortdurende transformatie. “In zo’n context van verandering is de diversiteit in de teams een troef.” Ze wijst in die context op eigenschappen die eerder aan masculien leiderschap zijn gelinkt, zoals besluitvaardigheid en gedreven zijn door verandering. “Maar daarnaast heb je nood aan mensen die kijken op lange termijn en die blijven verbinden.” Caroline Wouters is een aandachtige toehoorder van de presentatie van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden over leiderschap. “Maar het is niet omdat we praten over vrouwelijk leiderschap, dat de bijbehorende kenmerken zijn gelinkt aan de sekse van een persoon. Er zijn ook mannelijke leiders die inzetten op dialoog en de versterking van het vertrouwen.”

Ze adviseert vrouwen om sponsors te hebben die hen helpen een kwalitatief netwerk te ontwikkelen, en om mensen te hebben om op terug te vallen en mee te sparren. “Het is belangrijk om op de steun van het management te kunnen rekenen.”

Leiderschapsprofiel

Bij Degroof Petercam zijn twee van de vijf leden van het directiecomité een vrouw. Op managementniveau zijn er 26 procent vrouwen. Het bedrijf hanteert bewust geen quota, maar spreekt wel luidop de ambitie uit om het aantal vrouwen in leiderschapsposities te verhogen. “We hanteren een gewenst leiderschapsprofiel voor onze senior managers bij externe aanwerving en interne mobiliteit. Daar stemmen we ons trainingsprogramma op af. In dat programma is de nodige aandacht voor diversiteit en inclusie. We ontwikkelen eveneens een mentorprogramma om talentvolle medewerkers te helpen om de volgende carrièrestap te zetten. Vooral vrouwelijke medewerkers hebben hier baat bij.”

Caroline Wouters leidt uiteraard zelf een team. Ze is verantwoordelijk voor talentacquisitie en bekleedt daarnaast de rol van DEI-program manager (diversiteit, gelijkwaardigheid, inclusie). “Ik tracht een inclusief en participatief leider te zijn. Iedere persoon mag zijn of haar stem laten horen.” Ze stelt dat authenticiteit en zich kwetsbaar mogen opstellen een plek hebben in de werkcontext. Een oprechte leider is integer, trouw aan persoonlijke overtuigingen en waarden, en durft zichzelf in vraag te stellen. Daar zijn moed en zelfvertrouwen voor nodig.

Persoonlijke levensles

Ze gelooft in de ontwikkelbaarheid van authenticiteit. Door coaching en training, maar ook door de moed te hebben om zich bloot te geven en persoonlijke ervaringen uit het privéleven te delen met collega’s. Ze durft haar persoonlijke levenslessen te delen als voorbeeld voor anderen. Caroline Wouters werd onverwachts moeder tijdens haar studie aan de universiteit. “Zo’n gebeurtenis kun je niet alleen managen. Verzamel de juiste mensen rondom jou, waar er een groot wederzijds vertrouwen leeft. Alleen lukt het je niet, je hebt een netwerk nodig.” Caroline Wouters verwijst ook naar haar moeder die overleed na een jarenlange strijd tegen een ongeneeslijke, slepende ziekte: ze bleef hoopvol om het leven zo lang mogelijk te beleven. Haar verbondenheid en vastberadenheid betekenden een positieve impact op vrienden en familie.

Het leiderschap van minister Annelies Verlinden inspireerde Caroline Wouters. Welke boodschap heeft ze voor politici in een verkiezingsjaar? “Verklein de kloof tussen enerzijds de jongeren die weldra met veel goesting de arbeidsmarkt betreden en anderzijds de bedrijven. We maken te weinig verbinding met hen. Ze willen meer inspraak, hun stem laten horen en zich continu ontwikkelen. Ik vind het jammer dat sommige masteropleidingen geen praktijkgerichte stage in het curriculum hebben. Een stage is een hefboom om de kloof te dichten.”